Maritieme rock voor alle leeftijden

Je ziet de zweetdruppels vallen van het gezicht van gitarist Fré Desmedt. Precies in de opbouw van een van die wonderschone rustiger liedjes op het onlangs verschenen nieuwe album van Dirk Idiot Paradise breekt hij een snaar. Hij frutselt er nog wat aan maar besluit het kleine podium van V11 in Rotterdam over te steken, slalommend langs zijn bandmaten die niet op hem wachten maar onverstoorbaar doorspelen. Ai, dan is die reserve gitaar natuurlijk niet gestemd maar precies op tijd is Frederik op afspraak. Als hij opgelucht invalt is net het moment aangebroken om in Are You Awake het volume op te voeren richting apotheose. En dat geeft het nummer vandaag, hier op de boot in de haven van Rotterdam, net de kick om het goed aan te laten komen. Voorman Jelle Denturck kan het na afloop toch niet laten het er bij zijn vriend nog even in te smeren, en ontlokt een applaus met de opmerking dat de gitarist zich daar mooi uitredde zojuist. ‘Applaus voor onkunde’, grinnikt Desmedt.

Het tekent de sfeer in het stijf uitverkochte V11. Dirk. grapt erop los maar wisselt dat af met puntig gespeelde powerpop. Spelen met hard en zacht, mooie spanningsbogen in sommige nummers, strak en fel als het moet. Collegerock, noemden we dat ooit. Van die indie die is ontsproten aan voorbeelden als The Pixies en Weezer. Goede liedjes verpakt in schuurpapier. Knap aan de nieuwe plaat van Dirk. is hoe vurig ze hun gitaren laten klinken. De pakkende hooklijntjes zetten ze er neer met een snerpende gitaarsound. Meestal moet je voor precies dat geluid een band live zien, en komen ze op het podium feller en dus nog beter voor de dag. Maar dankzij die prima opnamen verbaast ons de pittige sound van de Belgen ons nu eens niet.

In het publiek zien we alle leeftijdscategorieën, en veel fans van de jonge Vlamingen die zich uitstekend vermaken. De liedjes worden veelvuldig woordelijk meegezongen. Met Fuckup bijvoorbeeld, zo’n typisch nerd-verhaal, passend bij het genre. En er zijn kennelijk veel sociaal minder vaardige nerds aanwezig vanavond die zich in de tekst herkennen en ofwel luidkeels ofwel besmuikt meezingen. Fans ook die uit verrukking af en toe spontaan mee beginnen te klappen, zelfs op momenten dat de band ze er niet nadrukkelijk toe uitnodigt. Voor deze toehoorder levert het gênante momenten op, bijna net zo afleidend als diegenen die om zich in conversatie verstaanbaar te maken proberen boven Dirk. uit te komen.

Zanger Jelle Denturck rijgt de grapjes aaneen over het feit dat ze vanavond op een boot spelen – alsof ons dat nog niet was opgevallen. ‘We zien vaker een moshpit, maar dit is een pit op een boot!’ ‘Maritieme rock’ doopt de voorman daarom vanavond hun muziek die geschikt is voor alle leeftijden. Want echt gevaarlijk wordt het nooit, op een nummer als Gnome na misschien, dat furieus en noisy start. Dirk. put vanavond vooral uit de populaire uptempo liedjes die hartstikke leuk zijn maar tegelijk niet heel veel om het lijf hebben. Indruk maken de vijf vooral in rustiger nummers, waar ze optimaal de door elkaar warrelende gitaarlijnen uitnutten. En ze bijna iedereen in V11 even stil krijgen.

3 gedachtes over “Maritieme rock voor alle leeftijden

  1. Wat is er gênant, zelfs irritant, aan meeklappen wanneer je door de muziek opgezweept en geënthousiasmeerd wordt? Ben je dan geen ‘serieus popliefhebber’??

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s