Pitou – Big Tear

Pitou Nicolaes verrijkt het toch al belachelijk sterke aanbod aan Nederlands vrouwelijk songwriters talent aan de ingetogen luisterliedjes-zijde van het muzikaal spectrum. Opererend onder haar voornaam presenteert ze nu haar debuutplaat. Enkele weken na Robin Kester; ook zo’n talent dat zorgvuldig wordt gebracht en nu met een volwaardig album volop in de schijnwerpers staat. Pitou verdient dat ook met Big Tear.

Pitou Nicolaes is gezegend met een werkelijk prachtige stem, een troef die ook voluit wordt uitgespeeld op het debuutalbum. We kunnen bij het beluisteren ons helemaal concentreren op elke nuance in die stem, dankzij de steeds smaakvol ingehouden begeleiding die geen noot te veel brengt en nooit op de voorgrond treedt. Dat lukt mede omdat Pitou voor haar album een uitzonderlijk arsenaal aan instrumenten kiest waarin we haar belangstelling voor klassieke muziek kunnen herkennen. Harp, zachte blazerspartijen, rustige bijna kabbelende percussie (waar drummer Mischa Porte en percussionist Frank Wienk van Binkbeats voor tekenen), eens een akoestische gitaar; het draagt allemaal bij aan een sfeer waarin je gedwongen wordt om er eens rustig voor te gaan zitten en de schoonheid van de introspectieve liedjes tot je door te laten dringen.

Pitou is niet van de dissonanten, het is esthetische schoonheid waarin ze excelleert. Dat moet wel maar net je smaak zijn, wil dit album je bevallen. Tien liedjes lang blijft het oprecht emotioneel geladen maar rustig van aard, wat menigeen misschien wat te veel wordt. Een lakmoesproef of je het album wilt gaan checken is misschien of de titelverklaring je nieuwsgierig maakt of juist vol afkeer laat doorsurfen op onze website. Big Tear is geïnspireerd op een moment dat Pitou als kind emotioneel geraakt werd door een vogel die zij zag sterven op straat terwijl de wereld eromheen genadeloos voortging. In het titelnummer wordt haar traan gigantisch van omvang en zwelgt het alles en iedereen op in de treurnis over het verlies van een leven. Big Tear is het openingsnummer en tevens het meest ‘stevig’ en ‘poppy’ op het voor het overige mooie luisterplaatje-voor-de-zondagochtend van Pitou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s