The Vices – Unknown Affairs

Over het debuutalbum Looking For Faces, dat na twee even charmante ep’s verscheen, schreef ik: “Je zou bijna gaan twijfelen of je niet stiekem naar een Greatest-Hitsalbum luistert.” Dat album was dan ook ontstaan rond een aantal singles, terwijl opvolger Unknown Affairs gedurende één periode is gemaakt. Hierdoor heeft de band meer op een rode draad kunnen focussen, waardoor het album misschien wel consistenter is. Dat inmiddels zes singles van Unknown Affairs zijn getrokken, bewijst dat de band beide modi operandi in de vinger heeft.  

Op de albumhoes is een schilderij afgebeeld van een kinderlijke tekening die echter niet alleen netjes omkaderd is maar ook buiten het frame valt. Zou dat staan voor dit album? vroeg ik mij af toen ik er voor het eerst naar zou gaan luisteren. Gaat The Vices op Unknown Affairs buiten de gebaande paden? Kunnen we iets totaal nieuws verwachten? Daar duidden de singles tot dusver niet op, dus ik was erg benieuwd. 

Wat mij in eerste instantie vooral opvalt is dat de nummers mij niet per se bij de lurven grijpen. Het album zit elf nummers lang uitstekend in elkaar en liefhebbers van The Strokes, Arctic Monkeys en natuurlijk niet in de laatste plaats The Vices, kunnen het dan ook zonder risico aanschaffen. De mix van Brit- en indiepop, een vleugje surf en psychedelica ligt goed in het gehoor, maar weet over het algemeen nauwelijks te verrassen. 

Strange Again, de eerste single, is natuurlijk een uitstekende opener, maar voordat ik weer opveer zijn we ruim over de helft. Dan volgen wat mij betreft de hoogtepunten: I Had A Name heeft een onweerstaanbaar ritme en klinkt het meest exotisch. Het wordt gevolgd door het zes minuten durende For My Mind, dat niet alleen een heerlijk refrein – een oorwurm van jewelste – herbergt, maar vooral een luisterrijke gitaarsolo die als reprise het nummer nog eens oprekt, waarna de rust wederkeert met de beatlesque ballad Tomorrow I’ll Be. En ook het instrumentale slotnummer is niet te versmaden. Hoewel het onmiskenbaar The Vices-signatuur heeft, klinkt het surf-getokkel aangenaam anders dan anders. 

The Vices maakt ontegenzeggelijk de belofte waar die hij voor de coronapandemie reeds over zichzelf afriep door de lat met het eigen succes torenhoog te leggen. Floris van Luijtelaar en consorten zijn echter niet bezweken onder die druk, want al met al is Unknown Affairs natuurlijk gewoon een uitstekende popplaat met nummers die het live bovendien ook bijzonder goed zullen doen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s