Nagasaki Swim – Everything Grows

The Mirror is een album dat een aanrader is voor liefhebbers van lieflijke folkrock met wortels in Amerikaanse country-tradities’, schreven we in 2021over het debuutalbum van Nagasaki Swim. De band van de Rotterdamse singer songwriter Jasper Boogaard is sindsdien…, ehh, nou ja, gegroeid dus.

Everything Grows zet de lijn voort die Boogaard en zijn naasten op het debuut insloegen. Het klinkt bijna alsof het in Laurel Canyon is gemaakt, terwijl bijvoorbeeld Nash en Crosby en vast ook Mama Cass goedkeurend toekeken bij het opnemen van miniatuurtje Big Red Truck. En tegelijk heeft het iets eigentijds. Niet alleen omdat de huidige jonge generatie muzikanten zich steeds vaker laten inspireren door traditionele vormen van muziek, maar Boogaard heeft ook raakvlakken, zij het in mindere mate, met indie-sterren van nu uit de droompop-scene rond Alex G of Jay Som.

Alles ademt alt-country aan Everything Grows. De instrumentatie waar bijvoorbeeld met regelmaat een lapsteel briljantjes mag planten in de liedjes van Boogaard. Maar dit keer mocht hij ook een beetje uitpakken in de productie. Hoogtepunten zijn de momenten waarop blazers de thema’s in de songs op een hoger podium plaatsen, in Eternal en met name Window. Die doen wat Boogaard misschien vocaal mist: zelfs als zijn zangpartijen zijn gedubbeld blijft het zacht en beheerst, alsof hij niet meer wil dan je zijn persoonlijke verhaal vertellen. En dan zorgt de muzikale aankleding wel voor de extra opwindende momenten en het reliëf in de emoties. Zoals ook Villagers dat feilloos kan, al doen die dat met grotesker muzikaal geweld. In The Weight, Pt. 2 wordt die muzikale rol vertolkt door strijkers; probeer maar eens niet te worden geraakt door de viool die zacht invalt als het liedjes na twee minuten heel even stilvalt…

Everything Grows is ook de titel van het afsluitende liedje op deze mooie zachtaardige plaat. Een typische representant van het werk van Boogaard. Een simpel gitaarthema wordt herhaald, zonder pieken of dalen. En daarbij vertelt hij zijn verhaal, over groei en je realiseren dat je weer iets ouder bent, wijzer hopelijk. Vanuit dat thema ontwikkelt zich een melodieus thema dat zich niet aan je opdringt maar wel blijft plakken. Een bedrieglijk simpel lied dat juist daarin zijn schoonheid vindt. Jawel, Nagasaki Swim groeit, en hoe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s