Ramkot – In Between Borderlines

De vleug Soulwax die we in de elektronica ingezet bij de indrukwekkende ep What Exactly Are You Looking For uit 2021 nog meenden te ontdekken, is minder herkenbaar aanwezig en vooral ingewisseld voor stevig gitaarwerk op het debuutalbum In Between Borderlines van Belgisch Ramkot. Dat doet niks af aan de dansbaarheid van hun gestoorde mix van hardere gitaargenres, maar daar mikken ze dan ook bewust op. Ze willen die festivalweide omtoveren in een netjes in de maat headbangende massa. En dat gaat ze lukken komende zomer, met bijvoorbeeld de rust in vlammend openingsnummer Don’t Drop Down: enkel de drums spelen bijna theatraal door en je ziet die festivalweide en wapperende haren gelijk voor je.

Het openingsnummer zit meer in de slepende metalrichting. Het roer gaat om Exactly What You Wanted, het tempo gaat omhoog, de gitaarpartij zijn net iets minder metal-hoekig op de voorgrond en maakt ruimte voor een super pakkend refreintje, dat vooral met de kopstem gezongen partijtjes diepe sporen in je brein trekt. Dansbaar is hier een understatement: dat wordt springen in de pit. Tied Up heeft een springerig Mucky Pup-ritme met weer een ijzersterk verslavend melodieus zanglijntje. Bijzonder geslaagd liedje. Heart Shaped Minds zit dan qua springerigheid dicht bij een van hun inspiratiebronnen: Queens Of The Stoneage. Maar ze tonen ook lef hoor, met een spannend instrumentaal ‘tussendoortje’ dat nota bene de titel aan het album mag geven en zich qua klankkleur laat inspireren door niet-Westerse muziek.

Zo zetten de broers Tim en Tom Leyman en hun ‘brother from another mother‘ Hannes Cuyvers een album lang je huiskamer op zijn kop. Wel wat aan de korte kant: acht liedjes krijgen we geserveerd en dus is de verleiding groot om ‘m in een playlist te zetten samen met hun sterke ep’s. Dan heb je wat langer ramrock, zoals de Belgen hun muziek plegen te omschrijven. Leuk gevonden, maar de mix van een flink aantal hardere gitaarmuziekstijlen met poppy zanglijnen, samengepakt in sterke liedjes, maakt Ramkots unieke stijl toch vooral rampop. Luister maar naar prijsnummer I Can’t Slow Down – dat stukje bas voor het eerste refrein wordt je favoriete moment op dit album. Dat heeft alle kenmerken van een klassieke seventies rock hit – in de structuur zit zo’n cliché maar o zo effectieve opbouw terug naar het euforische refrein – waarmee ze live heel erg gaan scoren. Ramkot is een slim geslepen trio dat heel goed weet waar die mee bezig is. ‘To infinity and beyond‘ is de missie, met In Between Borderlines als Ramkots draagraket.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s