Nona Problemo – Nona Problemo!

Muziek komt en gaat in golven. Vandaar dat het niet raar is dat er eens in de zoveel tijd een revival van bepaalde muziek is. Het Belgische Nona Problemo kan je zien als een voorbeeld van zo’n revival band. En het leuke is, dat hij niet een, maar meerdere golven tegelijk pakt op zijn debuut-ep Nona Problemo! Het label post-punk is eenvoudig te plakken, maar in dit geval is er meer, want Nona Problemo combineert speelse indiepop, met dansbare electronic rock en new wave. Daarbij grijpt de band uit Leuven en Brussel niet alleen terug op muziek uit de jaren ‘80, maar ook jaren’90 en weet toch een eigentijds, 21ste-eeuws geluid te produceren. 

Nona Problemo! bevat een vijftal nummers die gerust eclectisch genoemd mag worden. We menen invloeden te horen Echo & The Bunnymen en New Order, maar ook van Porno For Pyros en meer recent The Magnetic Fields. Ondanks dat weten de Belgen een authentieke sound neer te zetten die naar meer doet verlangen, want het is heerlijk surfen op de golven van Nona Problemo, grotendeels up-tempo, dansbaar en blijmakend, ondanks de maatschappijkritische thema’s die de band aansnijdt.  

Wat is er bijvoorbeeld nodig om uit de huidige klimaatcrisis te geraken? Existentiële verwarring veroorzaakt door een door schermen gedomineerde consumentenmaatschappij, maar ook onderwerpen als dierenparlementen en openbaar vervoer passeren de revue. Verpakt in catchy melodieën, vette basriffjes, opzwepende drums en bezwerende synths brengt Nona Problemo een noodzakelijke boodschap zonder dat het belerend wordt. 

Fighting Climate Zombies is een eco-ballad die de ep ongedwongen in tweeën deelt. Het wordt geflankeerd door springerige indienummers Are You Equally Weird en The Walloon Wall, die weer worden omarmd door de aanstekelijke albumopener en –sluiter Nowhere Home en Sci-Fi Submarine, die beide een weinig zweveriger klinken en meer in wave lijken geworteld. Met het kleurrijke vijftal geeft Nona Problemo, geholpen door producer Bert Vliegen (Sophia, Whispering Sons, Teencreeps), een uitstekend visitekaartje af dat op zeker zowel hedendaagse jongeren als oudere muziekliefhebbers zal aanspreken.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s