Pim van de Werken – Je Mag Alles Als Je Droomt

Soms komt er een album voorbij dat voelt al een cadeautje. Je Mag Alles Als Je Droomt van Pim van de Werken is zo’n album. Het bevat bewerkingen van nummers van onder andere Nick Cave, Bob Dylan, Sufjan Stevens, Leonard Cohen, Tom Waits en Eels. Nou, dat zijn grote schoenen om te vullen, maar Van de Werken, die je zou kunnen kennen van o.a. broeder Dieleman, How To Throw A Christmas Party en Discohen, doet het met verve.  

Het krachtige aan Je Mag Alles Als je Droomt is dat Van de Werken er niet alleen in slaagt om een eigen draai te geven aan nummers van hen die gerust als woordkunstenaars mogen worden beschouwd. Hij geeft er ook een een persoonlijk karakter aan. Dat begint al bij de keuze van de playlist, want hij koos niet per se voor de bekendste nummers, maar louter voor songs die veel voor hem betekenen. En in de hertaling van die nummers verhaalt hij bijvoorbeeld over het achter zich laten van zijn christelijke opvoeding (Gewoon Een Mens Te Zijn, Ik Heb Hier Het Geduld Niet Voor), zijn ervaringen met liefde en de schaduwzijde daarvan (De Liefde Is Ziek en Tering Wat Een Kutzooi)  en depressie (openingsnummer Ik Flirt Heel Mijn Leven Al Met Jou). Het resultaat is talig en kleinkunstig, sober en toch rijk uitgevoerd. 

Over de bewerking van de teksten zegt Van de Werken: “Er zijn verschillende manieren om een vertaling te benaderen. Het was voor mij gelijk duidelijk dat het om de impact van het liedje moet gaan. De rest is daar ondergeschikt aan. Daarbinnen ben ik vrij om het verhaal van het liedje naar mijn eigen verhaal toe te schrijven.” En ook over de muzikale begeleiding heeft hij goed nagedacht: “Ik had een organische sound voor ogen met veel oude orgels, piano en akoestische gitaar. Omdat de thematiek van de plaat niet bepaald licht is, vond ik het belangrijk om daar lekkere grooves tegenover te zetten. Daardoor kun je de plaat op verschillende manieren beluisteren. 

Ofschoon het een persoonlijke album is, kreeg Van de Werken bij het maken ervan hulp van bassist Peter Slager (BLØF), broeder Dieleman op banjo en achtergrondzangeres Janine van Osta (Vampire Boyfriend). Met name die laatste levert wat mij betreft een belangrijke bijdrage, want als de twee samen zingen, ontstaat er echt meer diepte in de toch al niet oppervlakkige liedjes. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Ik Heb Hier Het Geduld Niet Voor of Heel Dicht Bij Me Zijn. 

Ondanks dat Je Mag Alles Als Je Droomt van Pim van de Werken al enige tijd uit is, besloten we deze toch nog te recenseren, want het is een echte decemberplaat en bovendien wonderschoon. Die wilden we jullie dus niet onthouden. Sterker nog, doe je zelf een plezier en beluister het diverse keren, want er valt veel te ontdekken op deze plaat, die Van de Werken in eigen beheer uitbracht. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s