The Visual – A Night By The Shore

Het vorige album van The Visual, The Spirit Of Age, omschreven we nog als fris met een donker randje. De opvolger lijkt iets van de donkerte te hebben verloren, al lijkt het predicaat pop-noir nog steeds op zijn plaats. Het is lastig om uit te leggen wat er precies anders is aan A Night By The Shore, maar frisheid lijkt toch de overhand te hebben. Gelukkig klinkt er nog een zweem van melancholie door in de negen nummers die het album rijk is en echt lichte kost is het ook niet, maar door meer op synths te leunen en te experimenteren met elektronica wordt meer geflirt met pop dan in ouder werk.  

Neem Flying Angels, dat klinkt als een indie-popballad. Het nummer opent met eenvoudig gitaarspel van gitarist Django Trienes, waarna  bandleider Amor van Rij invalt met een geruststellende tekst: There is a say, honey / Every cloud has a silver lining en kort daarna worden door de band steeds meer lagen toegevoegd, zonder dat dit de toegankelijkheid van dit nummer teniet doet. Hoe anders klinkt dan bijvoorbeeld Radio Silence, het tweede nummer op de plaat. Tijdens het opnameproces gebruikte The Visual geen kliktrack, waardoor de dynamiek als liveband heel natuurgetrouw werd vastgelegd. Ingetogen en toch intens. Prachtig. 

Wie meer wil weten van het experiment waarvan A Night By The Shore is doortrokken luistert vooral ook naar Better Off. Van Rij schreef hiervoor de synth-partijen zelf en zocht voor de beat samenwerking met het Haagse elektronische duo Amy Root. Het resultaat is een enigszins vervreemdende track, een soort van trip-hopballad. Om van Rij beter te begrijpen luistert men naar It’s Simple and It’s Plain, dat een muzikaal zelfportret is en paralellen trekt tussen die jongere en huidige zelf. Het nummer werd oorspronkelijk op akoestische gitaar geschreven, maar veranderde geleidelijk meer en meer in een synth-gedreven track, maar  toch zijn de ooit verwijderde akoestische gitaarpartijen wederom toegevoegd.  

Op A Night By The Shore horen we dromerige muziek, waarin The Visual mogelijkheden, verbeelding en verandering onderzoekt. Het resultaat is zoals we mogen verwachten: indrukwekkend en elke luisterbeurt opnieuw verrassend. Kortom een album om regelmatig te koesteren en ideaal om het hectische leven kortstondig te ontvluchten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s