Rival Consoles – Now Is

Op Now Is, het achtste studioalbum van Ryan Lee West, beter bekend als Rival Consoles, keert de Britse producer na een abstract uitstapje weer terug naar het warme, welkome vertrouwde. Waar West op voorgaand album Overflow het ongrijpbare net wat te veel opzocht, grijpt hij op zijn nieuwste wapenfeit weer terug op hetgeen waar hij het beste in is: synthesizerklanken die de luisteraar als een aangename deken van geluid omhullen. 

Door: Mink Steekelenburg

Openingstrack Beginnings is meteen een schot in de roos. Een meeslepende maar speelse melodie nodigt de luisteraar uit zich te verliezen in de nieuwste fantasiewereld van West. Op gelaagde wijze laat de producer ons afdalen vanuit de eigen realiteit, om vervolgens terecht te komen in het nu van Rival Consoles. Eenmaal geland in dit nieuwe nu, transformeert deze wereld zich direct in een schurendere variant op World Turns. Een grootse kickdrum begroet de luisteraar en omhult zich gaandeweg met schurende bassynths en piekende sounds. Een heerlijk energieke omkering van de albumopener, zonder in te boeten in warmte en toegankelijkheid. 

De albumhoogtepunten op Now Is vloeien voort uit diens diversiteit. Neem bijvoorbeeld Visions of Self, een traag en filmisch ambientstuk dat exact genoeg opbouw heeft om hypnose en kippenvel hand in hand te laten gaan. Daartegenover staat single Echoes, waar het leven vanaf spat en de ritmische elementen de luisteraar op aangename wijze om de oren vliegen. Ook vervolgsingle Running is zo’n parel waarop Ryan Lee West op z’n best is; een prachtige samenhang tussen melodie, textuur en productie.

Op Now Is dompelt Rival Consoles de luisteraar onder in zijn kenmerkende warme bad van synthesizerklanken. Toch sijpelen er in de gelaagdheid van het album ook regelmatig donkerdere klanken door. Alsof de hardere realiteit zich naar binnen weet te wurmen in de aangename fantasiewereld van West. Now Is is een fantastisch album dat het verdient om nú beluisterd te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s