Ghoster – Sombre Crame

Ghoster is een duo uit Frankrijk dat wel van feesten houdt. Dit laten ze horen op de ep Sombre Crame die vier, door vette bassen gedomineerde instrumentale dancetracks herbergt. Ben en Greg wonen allebei in St Ouen, dat net ten Noorden van Parijs ligt. Het is er veel rustiger, maar niet als het aan dit tweetal ligt. Ben leert Greg hoe te improviseren tijdens het feesten en Greg leert Ben hoe hij exuberante bassen kan produceren. Het resultaat laat zich raden; dit gaat verder dan mainstream, maar is bedoeld voor in de late uurtjes in een duistere club, waar stroboscopen en rookmachines de wereld vervormen en waar stappers even worden teruggeworpen op zichzelf, en al dansend en zwetend hun innerlijke wezens hervinden. 

Sombre Cramé betekent letterlijk donker verband. Dat het streepje is weggelaten is waarschijnlijk omdat dit voor het niet Franssprekende deel van de wereldbevolking eenvoudiger is, maar de titel is welgekozen. Overigens laten de heren zich verder niet veel gelegen aan het bedenken van namen voor hun nummers, getuige de toevoeging, 1, 2, 3 en 4. Ghoster trapt Sombre Crame af met Crame 1 en doet het figuurlijk het licht uit met Crame 4. Alle nummers zijn donker, duren rond de vijf minuten en worden zodanig opgebouwd, dat hierop live nog volop op kan worden geïmproviseerd en er ruimte is voor aanpassingen, al naar gelang het uur van de avond en de stemming op de dansvloer.

Crame 1 begint bet donkere bassen, die het nummer nimmer verlaten, maar die na een kleine twee minuten worden aangevuld met een synth-melodie, waardoor het industrial gehalte iets af- en de toegankelijkheid toeneemt. Crame 2 pakt goed door in een vergelijkbaar tempo, dat op Crame 3 enigszins wordt teruggeschroefd, wat resulteert in een minder dansbaar nummer, dat het vooral moet hebben van de gelaagdheid. Crame 4 begint robotachtig en wordt volgens beproefd concept opgebouwd, zodat je al gauw een kolkende massa op een dansvloer kunt voorstellen. 

Bedoeld om te feesten is de ep Sombre Crame wellicht minder geschikt om thuis op volle toeren te draaien. Tenzij je een vrijstaand huis hebt, of een hekel aan de buren. In dat geval is het prachtplaat om het uiterste van je speakers te vragen en de vellen van de grootste conussen tot het uiterste te laten trillen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s