Banji – Freshcakes

Voordat je als recensent een hele plaat te horen krijgt, ontvang je een linkje naar een youtube-filmpje waarop je een nummer van het album hoort. Zeker als je de betreffende band (nog) niet kent, geeft dit een idee van de te verwachten stijl/muziek. Op basis hiervan geef ik aan of ik het album wil recenseren.

Door Ronald Houtman

Bij Freshcakes van het Banji kreeg ik als eerste het nummer Chatterbox te horen: een lekker energiek en uptempo nummer met veel gitaarwerk. Op basis van dit korte (2:23), lekkere altrock-nummer besloot ik dus vol verwachting Freshcakes te willen beluisteren en recenseren.

Toen ik de plaat voor het eerst luisterde, kon de verrassing niet groter zijn. Chatterbox, als voorlaatste op het album geplaatst, is samen met het slotnummer Maybe, het enige ‘stevige’ nummer op het album. De andere 11 nummers van Freshcakes zijn totaal anders. Niet dat Chatterbox en Maybe niet op het album passen, maar ze vallen wel een beetje ‘uit de toon’. Of is dit doelbewust gedaan, als opmaat naar toekomstig werk?

Het goede nieuws is daarna dan wel dat Freshcakes gewoon een heel lekker album is met een frisse (‘what’s in a name?’) sound. Het titelnummer opent met wat samples en stoomt je als het ware klaar voor het album. De nummers zijn het best te omschrijven als alternatief, old school poppy met een lekkere scheut elektronica, melodieus, een beetje R&B en met kleine uitstapjes naar hiphop. Soms lijkt de sound een beetje op Daði og Gagnamagnið, de (ook al zo verrassende) IJslandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in 2021. En dat is in dit geval als compliment bedoeld.

Onder de soms ronduit vrolijke melodieën schuilen soms donkere teksten. Over onzekerheid, volwassen worden, relaties, gevoelens waarover niet gesproken kan/mag worden, etc. De muziek is duidelijk een uitlaatklep voor gevoelens en problemen.

En deze combinatie werkt! Al luisterend vliegt het album aan je voorbij, waarbij het steeds opvalt dat het gewoon lekker in het gehoor liggende nummers zijn. Op de laatste twee nummers na is het album een mooi geheel, en toch passen die laataste twee nummers er wel goed bij.

Het Utrechtse kwartet Banji levert met Freshcakes een heerlijk wegluisterende plaat af. Fris, afwisselend en gewoon eens lekker iets anders dan de gebaande paden. Het smaakt naar meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s