Speedmobile – Supersonic Beat Commando

De bandnaam spreekt boekdelen. In 2018 speelde zanger/gitarist Jeroen Haamers van Batmobile op een herdenkingsdienst voor de in 2015 overleden frontman van Motörhead, Lemmy Kilmister, samen met bassist Bart Gevers en drummer Bart Nederhand, die er samen ooit voor zorgden dat Peter Pan Speedrock als de brandweer ging maar nooit ontspoorde. Hoewel deze samenwerking eigenlijk eenmalig was, doken de mannen al gauw met elkaar de studio in. Dat resulteerde in 2020 in een selftitled ep en nu is er dus de langspeler Supersonic Beat Commando

Net als de bandnaam spreekt ook de titel voor zich, evenals de cover van de plaat. Prominent aanwezig zijn de ace of spades – een verwijzing die geen toelichting behoeft – en twee meters. Zowel de wijzer die de snelheid aangeeft als de naald die de decibellen aanwijst staat pront in het rood. De liefhebber weet genoeg.  

SBC bestaat uit vijftien razendsnelle tracks die alle ruim onder de drie minuten klokken, sommige zelfs onder de twee. Het zal de kenner niet verrassen dat de muziek een gezonde mix van psychobilly en garage bevat, waarbij ook punkrock en good old rock & roll de revue passeren.  

Van meet af aan is het bal. Pedal to the metal, introduceert Speedmobile zichzelf met single Iron Ride, gevolgd door titelnummer Supersonic Beat Commando, dat over de band en zijn muziek lijkt te gaan. Mmm Babalaba en Bang Bang Bang Bang  zijn op psychobillyleest geschoeid, terwijl Fun Control, dat ook op eerdergenoemde ep verscheen, natuurlijk een regelrechte ode aan Motörhead is. 

Wie geen genoeg kan krijgen van de rollende drums, de stampende bas en vingervlugge gitaarsolo’s zet het album gerust nogmaals op, op zoek naar die ene uitschieter. Aangezien smaken verschillen zal dat voor iedereen een ander nummer zijn, al verwacht ik dat het ‘liefdesliedje’ Fucked Up Love Affair bij velen hoge ogen gooit, net als Mindgames, dat begint met een meesterlijke gitaarsolo van Haamers. 

Speedmobile ramrockt alsof de duivel het op de hielen zit gedurende het ruime half uur dat het energieke Supersonic Beat Commando duurt. Hij zou echter ook zo kunnen zijn dat de duivel het trio reeds heeft ingehaald want SBC klinkt bijkans bezeten. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s