Vulva – Woe To The Wicked

Blijkbaar is de wereld in de laatste 50 jaar niks opgeschoten, in elk geval niet waar het gelijke rechten (voor vrouwen, of non binary specific genderbenders) betreft. Dat is het gevoel waaruit het Rotterdamse duo Vulva is ontstaan, uit de onvrede dat de wereld primair een (witte) mannenwereld is, en de muziekwereld zijn rotte broertje.

Door: Paul Henning

Dat Woe To The Wicked dus een behoorlijk politiek geladen, woedende aanklacht is zal dan ook niet verbazen, met onderwerpen als ‘abortus, slutshaming, toxische mannelijkheid, trauma, straatintimidatie en mentale gezondheid.’

Op basis daarvan zou je verwachten dat Woe To The Wicked een punky braakbal van emotie zou zijn. En dat is het op sommige momenten ook. Momenten die wat mij betreft de mindere zijn. Een nummer als Fuck U doet het waarschijnlijk goed als opwarmertje, als strijdkreet voor de slag of om een gat in de grond te pogoën, maar muzikaal stelt het weinig voor. Daar is de laatste 50 jaar ook weinig veranderd. 

Het interessante van Vulva zit hem juist in de nummers waar ze laten zien dat ze wat meer in hun mars hebben. Waar je de boodschap niet als een platgeslagen pannenkoek in je gezicht krijgt. Nummers waar ze de tijd nemen om de muziek te laten spreken, meestal wat langzamere nummers (die niet per se rustiger zijn). Opener Forsaken bijvoorbeeld, een A Dead Forest Index-achtig, 9 minuten durend mantra waarin een kerkklok als rustpunt fungeert. Of het doomy Shame, waar gegrunt wordt dat het een lieve lust is. Nummers met uitstapjes naar sludge en uitgeklede doommetal, gedragen door de zwaar overstuurde bas van Kim Hoorweg, aangevuld met verrassende samenzang, uitgesponnen ritmes  en een gedragen atmosfeer. Waar het zich niet wreekt dat een bas/drums-duo maar een beperkte dynamiek heeft. Waarin de muziek niet wordt overstemd door de boodschap, of waar er zo’n spanning zit tussen inhoud en muziek dat de rillingen over je rug lopen (Abusers). Waarin overtuiging zit, en zelfvertrouwen, en waarin Vulva laat zien wat het is: interessant, gedurfd en een belofte voor de (betere) toekomst.

Vulva presenteert het album Woe To The Wicked op zaterdag 27 augustus tijdens een avondvullend programma met bands, discussie en voorlichting in Arminius en Rotown (afterparty). Meer informatie >

Een gedachte over “Vulva – Woe To The Wicked

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s