Heather Nova – Other Shores

Na het uitbrengen van haar full-band rockalbum Pearl uit 2019, verkent gooit de in Bermuda woonachtige singer-songwriter Heather Nova het met de opvolger over een totaal andere boeg.  Other Shores is een album uit met akoestische covers. Anders dan bijvoorbeeld bij de coveralbums van Cat Power, waarbij de vertolking soms zo ver van het origineel ligt, dat je niet eens doorhebt naar een heruitvoering te luisteren, zijn de meeste nummers op Other Shores goed herkenbaar. Toch geeft Nova wel degelijk een eigen draai aan de nummers, al is het maar dat ze Jealous Guy hertaalt naar Jealous Girl. Zelf zegt ze het volgende over dit album: 

“I’m first and foremost a songwriter, but along the way I’ve discovered I also enjoy being an interpreter sometimes: For me, recording a cover is all about stripping away the original production, to find the bare bones of the song. I love the process of getting right inside the emotion of the song, feeling it as my own, and presenting it in a new, more raw and intimate form. I’m fascinated by how songs written by men feel very different when sung by a woman.” 

Overigens zijn niet alle nummers van mannen, er is namelijk een uitzondering. Voor Other Shores vertaalde Nova Message Personnel van de Franse zangeres Françoise Hardy. Niet alleen daarom, maar ook omdat veel mensen het origineel niet zullen kennen, is dit de vreemde eend in de bijt. Alle overige nummers zijn, ondanks dat ze zijn gestript en opnieuw opgebouwd vrijwel direct mee te zingen. Dat, en de integere wijze waarop Nova nummers van o.a. Pixies, Neil Young, Rick Astley, Brian Ferry, Sting, The Buzzcocks, Foreigner en The Bee Gees in een nieuw jasje steekt, maakt dit wat mij betreft een geslaagd project. 

Natuurlijk is het even wennen om Stayin’ Alive niet als discostamper te horen, maar dat duurt niet eens zo gek lang. Bij Ever Fallen In Love had ik zelfs totaal geen tijd nodig en waardeerde ik de versie van Nova direct. Na een paar keer luisteren klinkt zelfs ‘Girl’ in Jealous Guy niet eens zo gek meer en klinken nummers die je door en door meende te kennen opeens verrassend anders en is er eerder sprake van een Rivella-effect – een beetje vreemd maar wel lekker – dan van kromme tenen, omdat iemand heeft gesleuteld aan een nummer van je favoriete artiest. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s