Lucas Thijs – Videostore Effect

De Rotterdamse muzikant Lucas Thijs kennen we van zijn band Paterson. Kennelijk kan hij daar nog niet genoeg zijn ei in kwijt, want hij komt nu op de proppen met een ep waar je gebit van uit je bek valt, als je niet oppast.

Vier liedjes aangevuld met een paar smaak- en sfeervolle geluidsfragmenten vormen het kleinood. De vier volwaardige nummers zijn stuk voor stuk pareltjes en verraden dat Thijs een uitzonderlijk talent voor het componeren van sfeervolle en pakkende liedjes heeft. Een muzikant bovendien gezegend met een zachte maar rake zangstem.

De invloeden stapelen zich op in zijn werk. Zelf zegt hij te zijn beïnvloed door The War on Drugs, Radiohead en Kurt Vile. Future Lies Awake grijpt echter net zo goed terug naar new wave uit de jaren tachtig als van Echo & the Bunnymen, gedachten die vooral in de hand worden gewerkt door de zachte effecten op de bas, de lucht in de sound en de War On Drugs-achtige pompende ritmes. A Hold On Me pakt op momenten steviger uit als tussendoor gruizige gitaren invallen in het meer gejaagde nummer. Slotnummer Bird In Cages klinkt lichter maar zit al even vindingrijk in elkaar en is misschien een mooi gewogen gemiddelde uit zijn inspiratiebronnen War On Drugs, Vile en Radiohead.

Prijsnummer is Red Lines. Thijs bracht het krautachtige broeierige nummer onlangs naar buiten met een video gemaakt door Kat Kalkman, wat een betoverende combinatie oplevert. Thijs vertelt het nummer te hebben geschreven na een ervaring met de consumptie van paddestoelen. De video en het nummer proberen ons te laten zien en voelen wat hij toen zag en ervoer. Het is je reinste paddopropaganda, ware het niet dat het een angstige en opgejaagde sfeer schetst: ‘You can’t hide…‘. Voor de liefhebbers: het heeft wat weg van het intense sfeertje dat ooit de Nederlandse band Siumasen wist op te roepen.

Videostore Effect is een indrukwekkende ep van een muzikant die prachtige zachtaardige maar sfeervolle liedjes kan schrijven en ze even mooi kan laten klinken, met gelukkig af en toe een broodnodig venijnig rafelrandje. Wij willen meer! Meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s