Secret Molecules – Secret Molecules

Het voert misschien te ver om Secret Molecules te bestempelen als supergroep, maar als we naar de definitie ervan kijken, dan is het zo gek nog niet. Immers “een supergroep is een band waarvan de leden reeds succesvol zijn geweest als soloartiest of als lid van een of meerdere andere bands hun sporen hebben verdiend.” Dat is bij de nieuwe Dordtse band Secret Molecules ruimschoots het geval. 

In de basis bestaat Secret Molecules uit zanger/gitarist Otto van Gemert, (Fervid, Black Tie Electrons), drummer Casper Rosenquist, (o.a. Fervid, Weissmuller) en bassist Ton van der Kolk (o.a. The Soul Snatchers, Trio Koko). Daarnaast leverden Eefje Mesker (achtergrond vocalen, o.a. Sunny Side Up), Govert van der Kolm (Hammondorgel, o.a. King Of The World) en gitarist Edwin in ‘t Veld ook een belangrijke bijdrage aan Secret Molecules

Supergroep of niet, op het debuutalbum laat de band middels vijftien relatief korte, catchy liedjes horen waartoe dit zestal gepokt en gemazelde muzikanten in staat is. Dat de nummers gemiddeld drie minuten duren en het merendeel zelfs korter, maakt dat het album bol staat met single potentieel. Dat de band zich bij het schrijven en uitvoeren van de nummers heeft laten inspireren door bands als The Jayhawks, The Beatles en Teenage Fanclub is geenszins vervelend. Het levert namelijk prachtige liedjes die worden gekenmerkt door mooie harmonieën en heerlijke refreintjes.  

Wie single Take Me To The Underground heeft geluisterd, kent slechts het topje van de ijsberg. Het nummer geeft weliswaar een goed voorbeeld van wat men op de plaat kan verwachten, maar de luisteraar doet zichzelf te kort door de rest links te laten liggen. Even zo vrolijk klinkt albumopener Your Heart So Close To Mine, maar Love Is Where I Stand en Foreign Places daarentegen klinken een stuk steviger. Can You See Me Running heeft een prettige americana-vibe, terwijl Break A Heart mooi het evenwicht vindt tussen dat genre, en pure pop. 

Over het algemeen zijn de liedjes op het gelijknamige debuutalbum van Secret Molecules ingetogen up-beat en vrolijkstemmend. Dat geldt zelfs voor een nummer met een minder montere boodschap als This Our Last Summer. Het maakt dat het absoluut geen straf is om het album op repeat aan te hebben. Dit kan op de achtergrond zijn, maar dankzij de uitgekiende mix en goede productie, kan dat ook heel goed met de volumeknop verder naar rechts. 

Secret Molecules herbergt een verzameling evenwichtige popliedjes, die schuren aan americana, rock en rhythm ‘n’ blues. Onderling variëren de nummers dermate dat ze ondanks de rode draad die het album samensmeedt tot harmonieus geheel geen moment gaan vervelen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s