Soccer Mommy – Sometimes, Forever

Als je Snail Mail’s Lindsey Jordan en Soccer Mommy’s Sophie Allison het nu eens denkbeeldig tegen elkaar zou laten opnemen, dan wint Allison met speels gemak. En die bij ons verworven status bevestigt zij nog eens stevig met haar nieuwe album Sometimes, Forever.

Ten opzichte van Snail Mail is Soccer Mommy net wat gedurfder, net iets meer ‘edgy‘. Beide songwriters grossieren in mooie dromerige gitaarpop in de traditie van Leamonheads, Juliana Hatfield, The Posies en Big Star. ‘Midtempo mooidoenerij’ schreven we dit voorjaar nog over Snail Mail’s tweede album Valentine. Van datzelfde komen we op Soccer Mommy’s derde ook tegen. En Allisons liedjes zijn soms al even slepend melancholisch. Toch heeft dat in haar geval wél wat, omdat de liedjes gewoon goed in elkaar steken. En ja hoor, clichés worden niet gemeden, zoals het lekker hard invallen na een brug in With U, maar op de een of andere manier vergeven we het haar wel. En dat komt mede omdat na het suikerzoet ineens een experimentele track volgt als Unholy Affliction waarin een ratelende drumpartij de hoofdrol mag opeisen en midden in het nummer plots een giga wending wordt gemaakt en de instrumenten een voor een stilvallen tot alleen haar stem overblijft. Het is ruw, gedurfd maar toch pakkend. Zoals The Breeders tussen de rammelliedjes ineens kunnen uitpakken met een Deerhoof-achtig experiment.

Het experiment wisselt de lievere liedjes mooi af zodat het album leuk blijft om naar te luisteren. En precies daar zit het verschil omdat Snail Mail maar blijft hangen in de op den duur zeurderig overkomende melancholie.

Hulde dus opnieuw voor Sophie Allison die ons nu al een derde album bezorgt dat we nog met enige regelmaat gaan opzetten, net zoals we nu ook nog doen met haar debuut Clean met daarop dat heerlijke liedje Your Dog. Met toch die melancholische gepolijste liedjes waarin Allison met een schaamteloze snik mag zingen als hoogtepuntjes, zoals Shotgun en Don’t Ask Me. Weljaat joh, geef jezelf de vrijheid om gewoon weer eens puberaal verliefd te zijn. ‘So, whenever you want me, I’ll be around‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s