Mee met King Hannah achter de schermen van Grauzone Festival

Er is niets gelogen aan als iemand zegt: King Hannah ‘takes the world by storm‘. Het debuutalbum I’m Not Sorry I Was Just Being Me van het duo Hannah Merrick en Greg Whittle uit Liverpool veroverde namelijk vrij snel menig muziekliefhebber en langzaamaan de rest van de wereld. Ze speelden op onder andere SXSW en Le Guess Who? De recensies zijn lovend en met hun debuutalbum touren ze door Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zo komen ze, de dag na hun optreden in Vera in Groningen, ineens uit in de Nieuwe Kerk in Den Haag op Grauzone. Fotograaf Tess Janssen wacht de band met hun entourage op en volgt ze tijdens het festival.

Tekst en foto’s Tess Janssen 

Geen van de vier mannen en vrouw die uit de tourbus stappen lijken moe of het zat te zijn. Druk kletsend en grappen makend laden ze de bus uit. Na het uitladen volgen de nodige besprekingen over de set-up op het podium en het opbouwen van de drumkit. De sfeer is gemoedelijk; het is de laatste show van een zeven weken lange tour die volgens Hannah Merrick niets minder dan geweldig is geweest. De tour heeft ze bijna de hele wereld over gebracht. Zo deden ze Europa en het Verenigd Koninkrijk aan, maar trokken ze ook over de Atlantische oceaan naar Amerika. Ze vertelt dat mensen vaak bijna geschrokken reageren op de lengte van de tour. De band heeft het echter alleen maar naar hun zin gehad en geen van de leden van King Hannah hebben het gevoel extreem lang van huis weg geweest te zijn. 

Zeven weken op tour betekent dan wel weer dat het viertal plus tourmanager en geluidsman ondertussen expert is geworden in het opbouwen en ze lijken allemaal op elkaar ingespeeld. Tourmanager en geluidsman Lawrence hoeft enkel een bandlid één keer bij naam te noemen en ze staan klaar op het podium. Tussen de soundcheck en het opbouwen van de merchtafel door, bezoeken Merrick en gitarist Craig Whittle het om de hoek gelegen Filmhuis Den Haag voor een Q&A sessie. Tijdens deze 20 minuten durende talkshow vertellen Merrick en Whittle over hoe de band begon, waar hun geluid vandaan komt en dat dit hun eerste tour als band is.

Het is mooi om te zien hoe de dynamiek tussen Merrick en Whittle verdeeld is. De band heet dan misschien King Hannah, maar Whittle is net zoveel King Hannah als Merrick dat is. En hoewel dit de eerste tour is voor het viertal – sterker nog, de bassist die vandaag aanwezig is voor de show op Grauzone is niet de bassist die de VS- of VK-tour heeft gedaan – lijkt de band goed op elkaar ingespeeld.

Na de Q&A verdwijnt Merrick terug naar de merchtafel om daar de laatste hand te leggen aan de spullen die na de lange tour nog over zijn terwijl Whittle zich bekommert over de laatste dingen op het podium. En terwijl Merrick tot de allerlaatste minuut setlijsten schrijft, maken de jongens nog wat grapjes tot ze de taak van haar moeten overnemen, want ja, het toiletbezoek voor de show is toch ook wel echt gebruikelijk. 

Na de show verkoopt Hannah Merrick zelf merch aan het publiek en maakt een praatje met wie dat maar wil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s