Bob Uit Zuid – Bob Uit Zuid

Gatver, ik ruik ineens de geur van opgedroogde visslijm aan m’n vingers. Jeugdherinneringen. Niet per se de fijnste. Van die keren dat de voorn de haak half heeft ingeslikt en je toch medelijden voelt met die koude blik. Van die keer dat een zeelt er met mijn hengel vandoor ging omdat ik even niet zat op te letten.

Het is toch het effect dat de teksten van Bob Uit Zuid hebben. Ook die over Karpervissen. Hij moet een goede observator zijn. beschrijft dingen alsof je er met een vergrootglas bovenop staat. Ingeleefd moet het zijn. Uit eigen ervaring. Of echt heel goed gezien met een kien oog voor saillante details. Maar het is niet het enige dat het debuut van de zoon van Nico Dijkshoorn leuk maakt om tot je te nemen. De tracks waarover hij zijn teksten uitspreekt zijn onderscheidend, op een prettige manier. Een beetje rauw, of geënt op genres waar niet zo vaak gebruik van wordt gemaakt om het toneel van de rapper te vormen; beetje bluesrock-achtig bijvoorbeeld. Live speelt hij dan ook met een band; het is beats plus, zeg maar. Met een eigen sound. En dat werkt. Het heeft impact, wanneer de gitaarpartij van Kerk uitloopt in pure noise, om maar iets te noemen. Of de drums in Karpervissen.

‘Dit wordt geen hit, en ik meen het, ik wil het niet’. Nou ja, dat rapt hij wel, maar we weten dat we dat met een forse Amsterdam-Zuid-korrel-zout moeten nemen natuurlijk. Kapsones genoeg vermoedelijk, en ook in de teksten neemt Bob geen doek voor de mond. ‘Ik pak geld, ik ben geil’, roept hij in Schrijver. De Hoer Van Stalingrad is een titel. Die onaangepastheid zal hier en daar vast goed vallen. In studentenhuizen bijvoorbeeld. Toch is het aardiger als Bob de Martin Bril of Simon Carmiggelt speelt, als hij de tocht door Amsterdam over de pont van Noord terug naar naar Zuid – ‘naar m’n eigen huis’ – beschrijft in Over. Al even onverbloemd, natuurlijk komen hoerenramen langs, maar ook fijngevoelig en mooie beelden oproepend: ‘taxi zonder mensen’.

Bob Uit Zuid – in Rotterdam had hij Bob Op Zuid moeten heten – debuteert op Excelsior met een onderscheidende rapplaat die daarom toch prima past binnen de selectie van het label.

Een gedachte over “Bob Uit Zuid – Bob Uit Zuid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s