Kevin Morby – This Is A Photograph

This Is A Photograph is het zevende album van Kevin Morby. Volgens zijn platenlabel Dead Oceans is het zijn magnum opus. Dat is altijd wat vreemd om te lezen over een album van een artiest die hopelijk nog veel mooie muziek in de toekomst gaat uitbrengen, maar toch kan ik mij na het beluisteren van This Is A Photograph hier wel in vinden, want het is gewoon een zeer sterk album. Vooral het eerste deel van de plaat is veruit het beste dat de Texaanse singer-songwriter en indie-rocker tot nu toe heeft gemaakt. 

Door: Wilfred Reijntjes

Met name het titelnummer, dat de release van het album al was vooruitgesneld, is een regelrecht prijsnummer. De openingszin – “This is a Photograph, a window to the past” – kondigt direct de rode draad van het album aan: een tijdsbeeld van het leven van een artiest, geworteld in het heden waar hij een muzikale kamer deelt met Kurt Vile, Will Oldham en Dan Bejar (Destroyer), maar dat ook duidelijk teruggrijpt naar helden uit het verleden als Lou Reed en Bob Dylan. Naast het prachtige titelnummer springen de singles Rock Bottom en A Random Act of Kindness en het prachtige duet met Erin Rae, Bittersweet TN,  er wat mij betreft duidelijk uit, maar ook de rest van het album mag er zeker zijn. 

Morby werkte tijdens het maken van This Is A Photograph opnieuw samen met producer Sam Cohen, die ook de albums Singing Saw en Oh My God produceerde. In zijn studio werden de opnames, die Morby zelf had gemaakt tijdens de coronaperiode, verder uitgewerkt tot mooie composities. Hierbij kregen ze hulp van talentvolle musici en nieuwe bandleden zoals Josh Jaeger (drums, percussie), Brandee Younger (harp), Makaya McCraven (drums), Cassandra Jenkins (zang) en zelfs de komiek Tim Heidecker en actrice Alia Shawkat (het losgeslagen lachen op Rock Bottom) en natuurlijk de al eerdergenoemde Erin Rae. 

Al dat samenwerken en samen zingen met musici in één ruimte, deed Morby duidelijk deugd, want in het titelnummer horen we hem enthousiast de volgende zin herhalen: “This is what I’ll miss about being alive!” En zo is het maar net. Of het zevende album daadwerkelijk het ultieme meesterwerk van Kevin Morby zal blijken te zijn, moet de toekomst uitwijzen. Dat het meer is dan een foto en een venster naar het verleden is echter evident, want This Is A Photograph schept zeker ook verwachtingen voor een toekomst, waarin we nog veel meer moois van de man te horen krijgen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s