Gggolddd – This Shame Should Not Be Mine

In Invisible keren stiltes terug. Je kunt dan als het ware een speld horen vallen. Op de achtergrond hoor je nog net een donkere beat, als een hartslag. Alleen de heldere stem van Milena Eva snijdt door het luchtruim. ‘I tried to keep it all a secret, from the depths of my gut, I wanna throw it all out, but I keep it all inside’. De track op het nieuwe album van de Rotterdamse formatie Gggolddd This Shame Should Not Be Mine begint daarentegen luid: elektronische beats pompen, het geluid van syths wordt verdraaid en roept een suggestie op van gehuil, wanhoop, een verwonde ziel. IJzingwekkend.

Je haren rijzen te berge bij het beluisteren van het nieuwe album van Gggolddd. Tien tracks vertellen het verhaal van een verkrachting, hoe daarmee te moeten leven en de zoektocht naar het herwinnen van eigenwaarde. Het slaat je echt koud om het hart als je je realiseert dat dit het openhartige verhaal is van zangeres van Gggolddd Milena Eva. Het is geen denkbeeldig verhaal, geen fictie, maar een keiharde confrontatie met de werkelijkheid. Tijdens de lockdown ontdekte Eva dat zij er niet meer omheen kon uiting te geven aan wat haar 17 jaar geleden werd aangedaan en sindsdien in feite stil had gehouden. Uit schaamte, omdat ze geconfronteerd werd met onbegrip, omdat haar werd gezegd er ook zelf schuld aan te hebben… En dus is zij met haar levensgezel en bandmaat Thomas Sciarone nummers gaan schrijven waarin zij haar verhaal vertelt. Ook om het zelf eens allemaal op een rijtje te zetten.

Het bijzondere artwork van het album – een foto van Szilveszter Makó – spreekt boekdelen. We zien Milena Eva, gehuld in een harnas. Een gesloten omhulsel dat zij om zich bouwt uit bescherming, uit angst en onzekerheid. En uit schaamte misschien in reactie op de schuld die het slachtoffer van verkrachting aangemeten wordt. Eva formuleert met dit album daar een krachtig antwoord op: This Shame Should Not Be Mine.

Dit gegeven maakt het album van de Rotterdamse band een unicum. Niet alleen de teksten van Milena Eva zijn aangrijpend, Gggolddd slaagt erin het te gieten in nummers die recht doen aan de inhoud. De band klinkt elektronischer dan fans van hen gewend zijn. Al eerder bestond de wens te experimenteren met elektronica; synths en drummachines. Opnieuw bood de periode van lockdowns daar de tijd en gelegenheid voor. Die ‘nieuwe’ sound misstaat de band niet. Hun combinatie van invloeden van donkere wave, noise en metal gaat heel goed samen met de elektronische instrumenten en geeft dit album een passend kil en duister, maar ook explosief randje.

Gggolddd werd vorig jaar uitgenodigd door het Tilburgse festival Roadburn om origineel werk te maken voor de online-editie. Daar liet de band voor het eerst een nummer horen over de ervaringen van Eva, en daags voor dit festival maakte zij bekend waar het nummer precies over gaat. Daarna is het nieuwe album als het ware om dat nummer heen gebouwd. Gggolddd voert This Shame Should Not Be Mine volledig voor het eerst life uit tijdens de aanstaande editie van Roadburn (van 21 tot en met 24 april). Gggolddd is ook curator van een deel van het festivalprogramma. Daarnaast is de band dit voorjaar nog te zien samen met Amenra en volgt in het najaar een tour door Europa.

Een gedachte over “Gggolddd – This Shame Should Not Be Mine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s