BRUUT! presenteert nieuw album Zest in Tolhuistuin

Terwijl buiten de koperen ploert zich deze mooie lentedag tracht te doen gelden, komt zijn gouden gloed gefilterd binnen door de bamboerolgordijnen van Tuinhuis, een zaal van Tolhuistuin. Daar maken vier in strakke pakken gestoken mannen de sfeer behoorlijk broeieriger. Het Amsterdamse kwartet BRUUT! laat horen hoe hun nieuwe album Zest klinkt. Op een laag podium, gehuld in blauw en rood licht trapt de band zijn tour af voor een select gezelschap genodigden. MuziScene is ook uitgenodigd en geholpen door mijn zoontje van negen doe ik verslag.

Tijdens Tony kleuren de lampen groen. Of het nummer in zijn playlist mag? Natuurlijk! Dat regelen we on the spot. De twinkeling in zijn ogen verhevigt naarmate het  nummer vordert. De dansvloer is vooralsnog leeg. Het is te vroeg voor de volwassenen en hij is te oud om hun voorbeeld niet te volgen. Toch beweegt hij zijn ledematen ritmisch op onze plek naast de PA. Jammer dat schroom ook bij hem stilzwijgend een drempel heeft gelegd voor zijn onbevangenheid.

Trots toont Saxofonist Maarten Hoogenhuis de vrijdag bij Excelsior Recordings verschenen LP, waarna hij het volgende nummer aankondigt. Ook het opzwepende Diga wil mijn zoontje in zijn playlist. We zijn inmiddels vijf nummers onderweg. Hij is wel kieskeurig, al kan ik hem geen ongelijk geven wat betreft zijn keuzes. 

BRUUT! Tolhuistuin 13-3-2022

Als ik even later terugkeer van de bar met een vers biertje in mijn ene en een Orangina in mijn andere hand zit mijn kroost op de grond als een Boeddha met gesloten ogen in kleermakerszit te luisteren. Zou het komen doordat de dansvloer nog leeg is? In een hoekje laat een dame zich voorzichtig gaan. Haar bewegingen zijn minimaal, maar haar gesloten ogen verraden dat zij maximaal geniet en waarschijnlijk speelt zich in haar hoofd een film af waarin zij de dansvloer van een West-Afrikaanse jazzclub onveilig maakt.

Terwijl Hoogenhuis ons meedeelt dat het laatste nummer al weer aanstaande is en dat dit optreden slechts een tipje van de sluier oplicht van de komende clubtour –  de rest van de band zet Flint vast in de steigers – laat hij en passant vallen dat het optreden in De Melkweg op 3 april bijzonder wordt. De band bestaat dan 12,5 jaar.

Dat de genodigden zich vanmiddag niet volledig laten gaan, is enigszins begrijpelijk. Ons kent ons en we zijn genodigden om wie het nu niet draait. Dat het er straks tijdens de clubtour heel anders aan toegaat staat echter buiten kijf, want zelfs tijdens deze korte preview bewijst BRUUT! dat hij er meer dan klaar voor is. 

Wie niet kan wachten tot het jubileum, kan op 25 maart terecht in Bird (Rotterdam), op 1 april in Tivoli (Utrecht), of op 2 april in Simplon (Groningen). Voor meer data: check de site van BRUUT!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s