Jack Francis – Jack Francis

Dat pop, rock en soul een aangename potpourri opleveren wanneer ze stijlvol worden gemengd mag geen geheim meer heten. Singer-songwriter Jack Francis bewijst het met zijn titelloze debuutalbum ten overvloede. Daarmee wil ik geenszins gezegd hebben dat het album overbodig is. Integendeel, want daarvoor bevat het debuut van de troubadour uit Southampton te veel goed in het gehoor liggende nummers die bewijzen dat een Nashville sausje een Brit net dat beetje americana-schwung kan geven, dat bepalend is om met kop en schouders boven het maaiveld uit te steken. 

Inmiddels zijn er vijf singles van zijn debuut getrokken en toch voelt dit nog als het topje van de ijsberg. De basis van de nummers is zonder uitzondering akoestische gitaar, een strakke ritmesectie, slidegitaar, en Hammondorgel. Waar nodig wordt dit aangevuld met viool of blazers en altijd is daar de aangename zangstem van Francis zelf, warm en soulvol. Het resultaat is een verzameling rijke nummers, die zonder al te veel opsmuk oprecht overkomt en welhaast een perfecte blend van Amerikaanse roots en Engelse pop behelst. 

Doordat de singles goed zijn verdeeld over het album, is er bij beluistering telkens iets nieuws te ontdekken. Het album opent met de eerste single, A Little Love, dat heerlijke blazers herbergt. Het wordt gevolg door de tweede single Silver Lining, dat mede door de positieve boodschap vrolijk stemmend is. Met Holiday wordt even gas teruggenomen, waardoor een mooi bruggetje wordt geslagen naar het stemmige Wild Eyes, waarop het Hammondorgel voor de bezieling zorgt, terwijl Driftwood het moet hebben van de stem van Francis en sober akoestisch gitaarspel. Helena voert het tempo weer op, maar met To Mean As Much To You wordt wederom gas teruggenomen. Het nummer begint met ingetogen violen en ontvouwt zich als een gevoelige (country-)ballad, waarna het de beurt is aan de huidige single, The Wheel, dat slechts een weinig sneller is. Hekkensluiter Cold Hearted Little Man is tenslotte uptempo en een goed voorbeeld van de hedendaagse country met een popsausje, waar Nashville om bekend staat.  

Het self titled debuut Jack Francis is te beluisteren op de gebruikelijke streamingdiensten. Liefhebbers van vinyl moeten nog even geduld hebben. Vanwege de schaarste aan capaciteit bij bedrijven die vinyl persen en gebrek aan de grondstof pvc. Daar staat tegenover dat zij zich ondertussen kunnen verkneukelen tot het moment daar is en zij het album ondertussen met een gerust hart kunnen reserveren bij de lokale platenboer, of rechtstreeks bij independent record label Gentlemen Recordings. 

Een gedachte over “Jack Francis – Jack Francis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s