A Place To Bury Strangers – See You Through 

Net als je denkt dat het niet gekker kan, komt A Place To Bury Strangers met een nieuw album. Over de vorige release, Hologram, het eerste in de nieuwe bezetting, schreef ik dat het jammer is dat er niet meer nummers op staan. En voilà, reeds een half jaar later verschijnt het zesde album van de band van Oliver Ackermann, voor wie de overtreffende trap de norm lijkt. Hoe creatief kan je zijn? See Through You bevat dertien uitstekende nummers en duurt bijna een uur.  

En of het gekker kan. Luister maar naar albumopener Nice Of You To Be There For Me, dat lekker opgefokt begint met een vlotte beat en een kek gitaarloopje. Voor je het weet ben je volledig in het nummer gezogen en maakt het niet meer uit dat de solo’s steeds meer off key, ja bijna vals zijn. Het draagt bij aan de vervreemding die APTBS met zijn muziek wil oproepen en doet dat uiterst succesvol. Met I’m Hurt wordt goed doorgepakt. Het enigszins industriële nummer meandert rustig ruim vijf minuten via je oorschelp, het trommelvlies en het slakkenhuis door je hoofd, vanwaar het inwerkt op je gemoed. Reeds na twee nummers is duidelijk dat See You Through een welklinkende beleving is. 

Dragged In A Hole combineert felle, snelle beats met industrial noise, Ringing Bells borduurt voort op het tempo, maar lijkt 180 graden de andere kant op te bewegen. Wederom is er dat gevoel van vervreemding en tegelijkertijd de honger om door te luisteren en de trip die See You Through inmiddels is volledig te ondergaan. Anyone But You klinkt relatief eenvoudig als vuige garage. Een heerlijke beuker waarop het ongetwijfeld goed toeven is in een mosh pit. Het wordt – hoe toepasselijk – gevolgd door My Head Is Bleeding, waarop synthesizer voor een ander geluid zorgt.

Inmiddels zijn we voorbij de helft en via Broken, dat qua stijl een kruising lijkt tussen Anyone But You en My Head Is Bleeding, naderen we het einde van het album zonder dat intensiteit en creativiteit verloren gaan. Single Hold On Tight, klinkt schel vergeleken bij fuzzy shoegazer I Don’t Know How You Do It, dat net als slotnummer Love Reaches Out ruim vijf minuten duurt. Ackermann en consorten pakken dus echt uit om de ervaring die See You Through gerust mag worden genoemd, tot het einde toe te garanderen. 

Het moge duidelijk zijn dat fans See You Through blind kunnen aanschaffen. Voor wie de band nog niet kent is het een fantastische instapper. Ga er goed voor zitten en doe je gordel om, tenzij je het niet erg vindt om boven op de salontafel bij te komen uit een roes en erachter te komen dat je woonkamer tijdens het luisteren naar en dansen op dit album een radicale make-over heeft gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s