De kuif van Wayne Cochran

Op zaterdagochtend ging ik op zoek naar wat vrolijke filmpjes. Het was de grauwste januari van deze eeuw, ik kon wel wat gezelligheid gebruiken. Dat doe ik vaker en omdat ik zo mijn voorkeuren heb, schotelt het algoritme mij altijd een mengelmoes van schattige beestjes en muziekvideo’s voor. Ik zag een aap die bramen at, een varken in een kinderwagen en al jaren mijn favoriet: een zwemmende capibara.  

Toen kwam er een zwartwit filmpje voorbij van een zingende man met een enorme witte kuif. De schattige dieren bekijk ik altijd zonder geluid, maar hiervoor zette ik de volumeknop omhoog. De man bewoog niet alleen als James Brown, hij klonk ook nagenoeg hetzelfde. Er waren meer filmpjes van hem, dus ik klikte door en in de volgende video was daar ineens James Brown die de man met de witte kuif liefdevol aankondigde: Wayne Cochran. 

Ik weet heus wel dat ik bij lange na niet alles van muziek weet, maar ik was die ochtend toch verbaasd. Het leek me stug dat ik die buitengewone kuif ooit had gezien en weer was vergeten, dus kennelijk was het bestaan van deze zanger compleet aan mij voorbij gegaan. Dat had ik natuurlijk meteen op Facebook moeten zetten, zodat al mijn muziekkennersvrienden – schamper lachend om zoveel onwetendheid – me hadden kunnen uitleggen dat Pearl Jam een nummer van de in 2017 overleden zanger had gecoverd, maar ik besloot eerst even zelf onderzoek te doen. Dat is tegenwoordig namelijk heel belangrijk: zelf onderzoek doen. 

Via Allmusic.com kwam ik erachter dat Wayne de bijnaam ‘The White Knight Of Soul’ had. Grote hits had hij niet gehad, maar hij was bevriend geweest met Otis Redding, Elvis Presley en dus ook James Brown. Bassist Jaco Pastorius speelde negen maanden in zijn begeleidingsband, dat vond ik ook een leuk wetenswaardigheidje. Nog leuker vond ik dat Wayne een kookboek had geschreven vol Soul Recipes. Ik kook nooit, maar dat boek wilde ik weleens zien, dus ik klikte vrolijk verder.

Tevergeefs, bleek al snel, maar in de afdeling muzikale kookboeken vond ik wel Rapper’s Delight – The Hip Hop Cookbook. Daarin stonden recepten als  Public Enemiso Soup en Run DM Sea Bass. Kennelijk kon de rockwereld dat niet op zich laten zitten, want ik vond vervolgens Dark Side of the Spoon waarin wordt uitgelegd hoe je Smashing Pumpkin Pie of Fleetwood Mac and Cheese kunt maken. Wat een schat aan informatie, zo op de zaterdagochtend. 

Ze zeggen dat je tegenwoordig voorzichtig moet zijn met social media en dat je zo meegezogen kunt worden in een doolhof van gevaarlijke theorieën waar je nooit meer uitkomt. Maar dan was ik Wayne Cochran z’n kuif nooit tegengekomen. Volgens mij moet je dus gewoon zorgen dat je vooral veel dieren- en muziekfilmpjes kijkt. Dan valt de wereld best mee.

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s