Pinegrove – 11:11

De eerste single van het intussen vijfde album van Pinegrove heet Orange. Een titel waar je direct een beeld bij hebt. Zeker als je luisterend gaat begrijpen dat het gaat over de branden in de VS, en een aanklacht vormt tegen de passiviteit van de overheid om iets te doen tegen het verkwisten van onze leefomgeving en het daaraan verbonden klimaat. ‘Today the sky is orange, and you and I know why‘.

Op 11:11 gaat de band uit New Yersey voort op de ingeslagen weg. Hun geluid is een perfecte mix van indie – met slow core kenmerken in de sound – alt-country en de samenzang van folk. En met perfecte mix bedoelen we dan dat het nooit eens uitschiet naar het een of het ander. Noem het softe melodieuze indie, of juist spicy alt-country: precies daar. Niet verwonderlijk is daarom om uit te vinden dat Chris Walla (voorheen Death Cab For Cutie) de mix heeft verzorgd.

11:11 luistert daarom heel makkelijk weg. De 11 liedjes staan allemaal bol van de emotionele spanning, vriendelijk vervat door het gezelschap rond zanger-gitarist Evan Stephens Hall. Met af en toe een gitaar-eruptie, maar meestal melodieus kabbelend. Orange klinkt dreigend, een beetje boos misschien, op een slepend ritme. Alaska klinkt dan weer luchtiger dankzij het opgetogen tempo en het pakkende refreintje waarin de zanger de grenzen van zijn vermogen opzoekt.

Pinegrove heeft dus alles om een verslavend mooie plaat af te leveren: heerlijke sound, goede liedjes en inhoud. En toch gaat er steeds weer iets mis. Blikvanger in Pinegrove is zanger-gitarist Evan Stephens Hall, zowel optisch als in de sound van de band. Hij heeft een schelle heldere stem die altijd doeltreffend door het bandgeluid prikt. In zijn stijl van zingen verkiest hij het om met regelmaat tonen lang uit te rekken, als een sirene. Maar de melodielijnen die hij met zijn zang neerzet zijn fragmentarisch, en daarmee niet altijd direct te doorgronden en minder pakkend. Hoe graag je ook naar de liedjes van Pinegrove luistert, het duurt vaak erg lang voor je het mee kunt brullen. En dat is jammer en zadelt ons telkens weer op met een frustrerend ‘net niet’ gevoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s