Fumage – Fumage ep 

Onlangs werden we geattendeerd op het verschijnen van het self titled debuut van een Rotterdamse band. Naar eigen zeggen is Fumage een post-poptrio, bestaande uit Yuri Rhodenborgh (zang, gitaar), Pol Belardi (drums, synths) en Angelo Boltini (bas, live-electronics en synths). Alleen al de term post-pop intrigeerde enorm. Bestaat er zoiets? Pop is bij uitstek een genre dat meebeweegt met de tijd en de dan heersende smaak.

De ep begint wat mij betreft meteen goed met Never Enough, een enigszins jazzy prog nummer, dat mij een beetje doet denken aan Half Seas Over, al zal dat de zang zijn, want muzikaal is het voor die vergelijking te stevig. Hoewel de albumopener rustig begint, wordt het al gauw best complex, maar dat went snel. Het bereidt de luisteraar goed voor op Attitude dat door de diverse tempowisselingen ook behoorlijk avontuurlijk is.  

Na het betrekkelijke geweld dat over ons heen is gekomen, volgt een rustig intermezzo in de vorm van een volwaardig nummer. Temporary Bliss is kalme, jazzy en aangename luisterpop. Rhodenborgh zingt dat “You can’t have it all / Dive deeper / You’ll find what you’re looking for / But I can’t breath under water.” Het komt enigszins beklemmend over, maar is geenszins onaangenaam. Daarvoor heeft bijvoorbeeld de outro een te lichte toets. De zang doet me soms dermate denken aan Chet Baker, dat ik elk moment trompetspel verwacht, maar dat blijft uit.

Don’t Fall Of The Earth is meer uptempo en pop(rock) geörienteerd – een uitstekende indiepopsong, die zelfs enigszins dansbaar is. Slotnummer MIA is een echte uitsmijter en tevens een visitekaartje van de kunde van het trio om hoogstaande popmuziek te componeren en ten gehore te brengen.  

Kortom, dat Fumage een naam is om te onthouden wisten we al sinds hij in de finale van de Grote Prijs van Rotterdam stond en dat wordt met de gelijknamige ep alleen maar bevestigd. Zeker nu de zalen weer open mogen, want de vijf nummers op dit puike debuut schreeuwen er als het ware om dat ze live voor publiek worden gespeeld. Ik schat zo in dat de heren in dat geval nog wel wat troeven achter de hand hebben, hetzij nieuwe nummers, hetzij de mogelijkheid en de skills om het vijftal van de Fumage ep uit te bouwen tot jam-achtige proporties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s