Jullie mogen toch weer

Op dit moment hebben we er weinig aan, maar voor het geval dit nieuwe kabinet echt zo snel valt als veel kenners beweren, wil ik alvast een suggestie doen voor een extra ministerpost: een staatssecretaris Popcultuur. 

Oké, we hebben nu een staatssecretaris Cultuur en Media en die zal ongetwijfeld haar best gaan doen, maar ik zou er een stuk geruster op zijn als er iemand was die zich specifiek richt op de tak van de culturele sector die er de afgelopen twee jaar het meest bekaaid vanaf is gekomen. Dat lijkt met terugwerkende kracht een onmogelijk veelomvattende taak, maar dat valt wel mee. Naar modeontwerpers, comic-tekenaars, YouTube-ers had ze tijdens de pandemie bijvoorbeeld weinig omkijken gehad. Ze had dus volop de tijd gehad om zich vooral druk te maken over de  live-tak van de popmuziek. 

Het eerste wat ik van zo’n bewindspersoon zou verlangen, is een verbod op de retorische vraag ‘Jullie mogen toch weer?’. 

‘Jullie mogen toch weer?’ We hebben het ontelbare keren gehoord en reken maar dat we het over een paar weken weer tot in den treure gaan horen. Ja, we zullen straks echt wel weer wat mogen, maar we hebben sinds maart 2020 nog niet één keer een normaal popconcert meegemaakt. Het enige dat een beetje in de buurt kwam, waren de concerten waarbij je mocht staan, zolang er niet meer dan 75% van de kaarten werden verkocht. Intussen konden klassieke concerten en theaterstukken wel op volle capaciteit doorgaan, want van zitten krijg je geen corona. 

De staatssecretaris van Popcultuur zou snappen dat 75% van een zaal gebruiken niet rendabel is. Dat een concert van – bijvoorbeeld – S10 meer doet voor de geestelijke gezondheid van veel mensen, dan het bekijken van een schilderij van een oude meester. Dat samenzijn, meezingen en dansen tot het licht wordt, net zo belangrijk voor je ontwikkeling is als het lezen van het verzameld werk van Shakespeare. En dat wij helemaal niet ‘weer mogen’ totdat concerten op de normale manier plaatsvinden. 

De cultuursector zal binnenkort echt wel weer een beetje van het slot gaan. Dat kan niet anders. Gebaseerd op de ervaringen van de afgelopen twee jaar kun je er ook wel van uitgaan dat daar weer idiote voorwaarden aan zullen worden gehangen. De bar die halverwege het concert dicht moet, zitplaatsen met anderhalve meter ertussen, waardoor er voor de geplande concerten nu al te weinig ruimte is voor de kaartkopers, of wie weet wat ze verder nog bedenken. En dat is prima hoor, hou de culturele sector een hoepel voor en hoe krom ‘ie ook is, wij springen er wel doorheen. Maar zeg alsjeblieft niet op montere toon dat wij toch weer mogen.

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s