The Kernal – Listen To The Blood

Of we het nu leuk vinden of niet, de wereld zoals we die ooit kenden, verdween tijdens de pandemie. Hoewel optimisten geloven dat we de ellende snel achter ons kunnen laten, is de terreur van het virus hardnekkig. De Sloveense filosoof Slavoj Žižek grapte tijdens de donkerste dagen van 2020: “COVID-19 was letterlijk de domste bedreiging voor de mensheid. Biologen vertellen ons immers dat een virus technisch gezien niet eens leeft.” Iets zonder keuzevrijheid of identiteit bracht ons allemaal op de knieën. Economen, epidemiologen, leiders en god(en) stonden het langst machteloos tegenover de niet-bewuste dreiging. Gedurende deze tijd trok Kern zich terug om Listen To The Blood te maken. Op de voorkant van het album zien we hem met zijn gezicht naar beneden liggen in het ondiepe water van een moeras. Hij is te herkennen aan zijn kenmerkende rode pak, dat hij heeft geërfd van zijn vader, die het dertig jaar lang droeg als muzikant van The Grand Ole Opry. 

Het rode pak, dat The Kernal ook draagt tijdens al zijn concerten is een manier om de nalatenschap van zijn vader voort te zetten en om postuum de plooien tussen hen glad te strijken. Listen To The Blood is het derde album van The Kernal in tien jaar en een ultieme poging om een streep te zetten onder de last die via zijn vader op zijn schouders rust. En dus onderzoekt The Kernal wederom de vader-zoon-dynamiek op de enige manier waaraan hij daar uiting aan kan geven; via countrymuziek. Het resultaat is authentiek en energiek. Redelijk traditioneel ook maar uiterst smaakvol. 

Listen To The Blood werd live opgenomen met co-producer Ben Tanner van The Alabama Shakes. Het album opent met het tijdloze U Do U, waarop het lastig stilzitten is. Het is zo’n typisch countrynummer, waarin het verhaal belangrijker lijkt dan de muziek, zoals we die ook kennen van Johnny Cash al doet het mij ook erg denken aan 50 Ways To Leave Your Lover van Paul Simon. Pistol In The Pillow wordt gekenmerkt door slide guitar waardoor het traditioneler klinkt. Green Green Sky is een rocknummer dat doordrenkt is met country. Dat The Kernal ook een gevoelige kant heeft laat hij horen in een duet met Caitlin Rose op The Fight Song, dat voor een nummer over een getroebleerd huwelijk nog best zoet klinkt. 

Hoewel Super (Marijuana) Walmart een prettige uitsmijter is, is Long Cool Finger wat mij betreft het absolute hoogtepunt van dit album omdat het wat weg heeft van ouderwetse rock ‘n roll. Al met al dus een divers album en zeker een aanrader voor de avontuurlijke luisteraar die wel eens behoefte heeft aan vers bloed en die het mengen van genres niet schuwt. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s