Pip Blom – Welcome Break

Wie Pip Blom eens live heeft zien spelen weet waar de band voor staat: een overdosis vrolijkheid, overdosis charme, overdosis inzet. Doe je ogen dicht en je ziet ze zwierend huppelen over het podium. Het is de gedroomde liveband als je met je vrienden een leuke avond wilt hebben. Het enthousiasme is zó aanstekelijk! Heerlijk. Kun je gerust een biertje bij drinken en een beetje achterin om de fans niet te storen tussendoor even bijpraten. In die zin is Pip Blom zich aan het ontwikkelen tot de Magnapop (die toevallig binnenkort weer naar Nederland komen voor wat optredens) der lage landen, in deze eeuw dan. Good clean fun. Maar muzikaal niet per se de meest interessante.

Luisterend naar Welcome Break – het album was al zo’n beetje geschreven voor de lockdown in 2020 begon en de release is steeds weer uitgesteld – komt die vraag nadrukkelijk op: is er meer dan tomeloos enthousiasme? Zijn die liedjes van Pip wel zo bijzonder? Is er ten opzichte van het debuut album Boat een ontwikkeling te bespeuren? Hoe catchy zijn die catchy liedjes werkelijk?

Leuk aan Welcome Break is dat het alles behalve een vlak album is. Pip Blom verkent gedurende de elf songs allerlei stemmingen en sferen. Een groot geluk is bijvoorbeeld dat een boze track als I Know I’m Not Easy To Like naast zoet en licht melancholiek Different Tune mag bestaan: het zijn twee uitersten die er voor zorgen dat het album een prettige afwisseling herbergt. Welcome Break wordt daarnaast opgesierd met een paar sterke Pip Blom-liedjes. It Should Have Been Fun hoort daar zeker bij, ook de hard-zacht Pixie-aanpak in 12 mag er zijn en Easy is een ruig rammelend voorbeeld van een ‘usp‘ van Pip Blom.

Toch weerhoudt iets om wild enthousiast te worden over Welcome Break. De eerste luisterbeurten verlopen moeizaam: niets blijft plakken en het overheersende midtempo, de grijs overstuurde gitaren en zeurend klinkende vocalen van Pip met zanglijnen die op elkaar gaan lijken, maken het aanvankelijk geen lichte kost. Maar de volhouder wordt beloond omdat de sterkere tracks er dan toch bovenuit komen steken, en die kun je prima inzetten om je playlist-voor-een-vrolijke-dag te verrijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s