Courtney Barnett – Things Take Time, Take Time

Is dat nog leuk, een derde album van Courtney Barnett? Haar stijl van zingen, teksten schrijven en componeren is zo uitgesproken, dat je die truc na twee platen wel doorhebt, toch? Hmm, nou nee, toch niet, bewijst Things Take Time, Take Time.

Before You Gotta Go is een liedje op het nieuwe album van de Australische dat samenvat waarom Things Take Time, Take Time toch weer beklijft. Het liedje zit geramd in elkaar, maar is heel spaarzaam opgenomen, subtiel bijna. De tekst doet het werk en daar lijkt het alsof we een andere Courtney Barnett horen. Bij haar debuut Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit was het leuke aan haar teksten wat al uit de titel spreekt: een brute observatie van het leven verwoord in gevatte teksten met een licht cynische invalshoek, benadrukt door de eigenaardige afstandelijke wijze van zingen. Dat cynisme is verdwenen op Things Take Time, Take Time. ‘I wouldn’t want the last words you hear, to be unkind‘, zingt Barnett in breakup-liedje Before You Gotta Go. Er spreekt een berusting in uit, een wijze liefheid. Eerlijkheid.

Die warmte en die kwetsbare openheid over haar persoonlijk leven kenmerkt Things Take Time, Take Time. Vuurwerk ontbreekt op album. Het is ingehouden, en bijna minimaal geproduceerd (door producer/drummer Stella Mozgawa die werkte met onder andere Warpaint, Kurt Vile, Cate Le Bon). Al mag Barnett’s sublieme gitaarwerk toch zachtjes doorklinken. Maar verder is er alle ruimte voor de woorden, voor het liedje. En dat pakt heel mooi uit. Zelfs de zeurende zangwijze gaat nu niet irriteren. En dat verrast.

Een gedachte over “Courtney Barnett – Things Take Time, Take Time

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s