All The Luck In The World – How The Ash Felt 

De term groeibriljant komt wel vaker voorbij in recensies. Toch haal ik hem voor het derde album van de Ierse folkband All The Luck In The World graag weer van stal. Het is namelijk alsof er een kleed van klank en sfeer voor ons wordt uitgerold. Het is een mooi kleed, al oogt het in eerste instantie eenvoudig, zonder franje. Maar schijn bedriegt, want het kleed dat de drie Ierse songwriters, Neil Foot, Ben Connolly en Kelvin Barr voor ons uitrollen, voelt per keer luisteren warmer, hoogpoliger en comfortabeler en er verschijnen patronen in. Tenslotte blijkt het dus een magisch tapijt, dat de luisteraar meeneemt naar andere werelden dankzij een voortreffelijk mix van storytelling en compositie.  

Qua timing kan ik de Ieren ook al feliciteren. How The Ash Felt is een echte herfstplaat, al sluit ik niet uit dat ik hem de rest van het jaar met veel plezier zo nu en dan nog eens uit de kast trek om te beluisteren. Mede door corona zijn de nummers op het album los van elkaar ontstaan. Door de pandemie konden de bandleden elkaar niet altijd ontmoeten. Ook de setting van de nummers verschilt. Frankrijk, New York, Berlijn en de kust bij Wicklow waren inspiratiebronnen.  

Op Waves (Poem) bevinden we ons op ons kleedje aan de kust van Ierland, terwijl All The Luck In The World met ons over het eindeloze blauw staart en ons eraan herinnert hoe onbeduidend de mens eigenlijk is. Het nummer begon als gedicht door Connolly, maar werd licht aangepast om er een passende song van te maken. Het is het tweede nummer op How The Ash Felt en het vormt de opmaat naar wat nog komen gaat. Net als de eerste single, Only Avenues, het derde nummer op de langspeler, is het een goed voorbeeld van de complexe puzzel die de bandleden per nummer weten te leggen, want tekst en compositie sluiten naadloos op elkaar aan.  

En daarmee is de basis gelegd voor een avontuurlijke reis, waarvoor wij niet eens ons huis hoeven te verlaten. Het magische tapijt, geweven van klank en verhalen, dat All The Luck In The World voor ons heeft geweven brengt ons op plaatsen en geeft ons een gevoel van onderweg te zijn, terwijl we ervan kunnen genieten in onze eigen vertrouwde luie stoel. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s