Margo Cilker – Pohorylle 

Het debuutalbum van de jonge Margo Cilker is er een die je direct bij de lurven grijpt. Vanaf de eerste noten dringt de gedachte op dat we hier met een oude ziel te maken hebben. Wellicht komt dat ook door de gelijkenis met de muziek van Gillian Welch. Goed, dan weet u meteen in welk genre we Pohorylle kunnen indelen: alt-country/americana. 

Klassieke americana wel te verstaan. Het album is geproduceerd door Sera Cahoone (Band Of Horses) en Cilker wordt bijgestaan door diverse gelauwerde artiesten als pianist Jenny Conlee (The Decemberists) en violist Mirabai Peart (Joanna Newsom). De nummers zijn eenvoudig – maar daarin ligt dan ook direct de charme – gedragen door piano, gitaar en viool en doorspekt met suggestieve woordspelingen. Luister het openingsnummer, dat exemplarisch is voor het album. The River gaat over een persoon die de stad verlaat, bevangen door koorts, terwijl de maan net opkomt, een onzekere toekomst tegemoet gaat, die bleek wordt verlicht, terwijl Cilker moed inspreekt: “Fortune favours the bold / And the faraway from home.”  

Hoewel de singer-songwriter uit Oregon inmiddels met haar man en kind een thuis heeft gevonden, reisde ze het afgelopen decennium vooral, Daardoor is Pohorylle een soort reisverslag geworden met reislust als terugkerend thema. Misschien komt dat nog het beste tot uiting in het meeslepende en weemoedige slotnummer, Wine In The World, waarin Cilker de tegenstrijdigheid bezingt tussen reiszucht en een thuis willen hebben: “I’m a woman split between places / And I’m bound to loose loved ones on both sides.”

Ook een goed voorbeeld: “Paint a new horizon / Leave my state on a whim“,  zingt Cilker in Chester’s enigszins triest en berouwvol. Toch is Pohorylle geen tranentrekker. Want wie Tehachapi hoort, dat wordt opgeleukt met Dixieland-jazz die weliswaar aan de bluesykant blijft waardoor het net niet te vrolijk wordt, kan niet anders dan glimlachen omdat zijn ledematen automatisch op de maat van de muziek meebewegen. En daarmee komen we tot de conclusie dat Pohorylle een gevarieerd en aanstekelijk debuut is van een veelbelovende singer-songwriter die niet bang is om haar horizon te verbreden en haar ervaringen te delen met de luisteraar.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s