I hope you die

Om maar eens een open deur in te trappen: de manier waarop mensen nieuwe muziek leren kennen, is de laatste jaren flink veranderd. Vorige week las ik bijvoorbeeld dat The Mountain Goats een TikTok-hit te pakken hebben. Voor het geval er mensen zijn die nog nooit van The Mountain Goats, of van TikTok hebben gehoord, zal ik het even kort door de bocht proberen samen te vatten: 

The Mountain Goats is een indie-folk band uit Amerika bestaande uit vier 50-plussers die niet direct bekend staan als vrolijke popidolen. 

TikTok is een soort weeksluiting-app. Oké, het is wel meer dan dat, je kunt er ook filmpjes bekijken van thuiskoks over het beste taco-recept, of van dokters die uitleggen waarom je je moet laten vaccineren, maar er worden vooral heel veel dansjes gedaan. Vroeger op school playbackte je Madonna of Michael Jackson bij de weeksluiting, nu doe je een dansje na op TikTok. 

Op TikTok heb je mensen die als eerste een willekeurig liedje uitkiezen en daar een dansje op bedenken. Dat zijn de nieuwe Madonna’s en Michael Jackson’s. En net als vroeger worden die door hele volksstammen nagedaan. 

Zoveel verandert de wereld dus ook weer niet. 

Een TikTokker luisterde naar The Mountain Goats en bedacht dat een deel van de tekst van een twintig jaar oud, zwartgallig liedje over een echtscheiding zich perfect leent om een interpretatieve dans op te doen. Het duurde even en toen deden honderden mensen dat dansje na. 

Op Spotify is het nummer inmiddels meer dan 27 miljoen keer beluisterd. Ik hoopte dat al die TikTokkers naar Spotify waren gegaan om iets meer van het nummer te snappen. Leuk dat je die paar zinnetjes staat te playbacken terwijl je je kat omhoog houdt, maar The Mountain Goats verdienen meer, dacht ik nog. 

Terug op TikTok kwam na een filmpje of 50 een meisje in beeld om uit te leggen dat iedereen het nummer na de zin ‘I hope you die’ afkapte, maar dat juist de zin die daarna kwam, het nummer in het juiste perspectief plaatst: ‘I hope we both die’. Dat het dus geen wraaknummer is, maar een lied over zelfdestructie binnen een relatie. Of zoiets. 

Dat meisje had ik kunnen zijn; de betweter op de weeksluiting die uitlegt dat er best iets meer aandacht voor de tekst van Express Yourself van Madonna mag zijn, omdat het ’t moderne feminisme behandelt.

Zoveel verandert de wereld dus ook weer niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s