Parquet Courts – Sympathy For Life

Haal je dansschoenen maar uit de kast! Zette de band uit Brooklyn New York met Wide Awake! al een stap richting dansbare muziek, op Sympathy For Life gaat het helemaal los. En dat is letterlijk vanaf de eerste seconde het geval: kun jij stil blijven zitten bij de funkydrummer beat van opener Walking At A Downtown Pace?

Parquet Courts rondde de laatste opnamen voor het album drie dagen voor het ingaan van de eerste Lockdown in 2020 af. De band wist nog net thuis te komen uit Londen waar ze met producer John Parish hadden gewerkt. Het afgeronde album ligt dus al zo’n jaar op de plank. Naast Parish is ook Rodaidh McDonald bij de plaat betrokken als producer. Hij is bekend om zijn werk met onder andere Hot Chip. Maar wees niet bang, Parquet Courts heeft nu niet ineens een dampende electro plaat gemaakt. De basis blijft een gruizig bandgeluid met punkinvloeden. Maar McDonald zette de band ook aan om tapes vol te spelen met rauwe improvisaties. Daaruit knipte en plakte de producer de basis van een groot aantal van de nummers die je op Sympathy For Life hoort.

Waar komen die dansinvloeden dan vandaan? Want als je een nummer als Marathon Of Anger hoort, dan is het bijna dub. En single Plant Life is zo funky als het maar kan. Andrew Savage legt in een interview met MuziScene uit dat dat voortkomt uit als maar veranderende interesses van de bandleden. En de drang om telkens weer iets nieuws te doen.

Waar de inspiratie ook vandaan komt, boeit niet, Sympathy For Life is een plaat waar je weer zin in het leven van krijgt. Plant Life is een dampende funky track met bijpassende plukbas. En het titelnummer had zo als discosingle uitgebracht kunnen worden in de jaren zeventig. En Zoom Out doet denken aan het funkende werk van The Clash. Application Apparatus doet dan weer denken aan avantgarde electro uit de jaren tachtig: vurig, dissonant en stuiterend.

Maar de punk in Parquet Courts is gelukkig niet helemaal verdwenen. Homo Sapien is een vurige postpunktrack om op te pogoën in de keuken waar de gitaren gewoon de hoofdrol opeisen. En de tegendraadsheid zit ‘m natuurlijk ook weer in de teksten met scherpe commentaren op de orde in de wereld. En dat maakt dat Sympathy For Life een afwisselend top album is met fantastische songs, wild experiment, levenslust en geile danstracks.

Een gedachte over “Parquet Courts – Sympathy For Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s