Julia Shapiro – Zorked

Chastity Belt’s Julia Shapiro kan en wil meer dan alleen muziek maken met haar band. En tijdens een lockdown komt het dan goed uit als je de eerste stappen al hebt gezet richting solo-carrière. Dan ga je daar gewoon mee verder. Zorked is gemaakt tijdens de corona-periode en de opvolger voor haar eerste solo-album Perfect Version dat in 2019 verscheen.

Zorked is slang voor de staat waarin je verkeert als je heel erg stoned of dronken bent. En het wordt gebruikt voor het moment dat het fout gaat en je je longen uitkotst als gevolg van het te veel van alles. De titel is goed gekozen. Het drukt precies de sfeer van het album uit. Shapiro zwelgt in de depressie en de onmacht die ze voelt in de afgelopen moeilijke periode en probeert eraan te ontsnappen in hallucinante klanken en slepende duistere liedjes.

De single Come With Me is letterlijk ontstaan na een uit de hand gelopen trip op paddo’s. Met dissonante akkoorden gespeeld op gitaar probeert ze dat gevoel op ons over te brengen; dat het maar niet ophoudt en ze bang wordt van de gezichten die blijven opdoemen in de rotspartijen en de bergen om haar heen. Bij het maken van het album heeft Shapiro hulp gekregen van Melina Mae Duterte, alias Jay Som. Zij is verantwoordelijk voor de rijke productie, de brede sound van het album die zodoende ver af ligt van het werk van Chastity Belt.

Het is interessant om in de periode na coronalockdows te zien hoe artiesten de ervaringen vertalen in hun muziek. Zorked is een voorbeeld van een artiest die zich vooral hulpeloos en verward lijkt te hebben gevoeld. Dat uit zich in een dromerige en ietwat duistere plaat. Vergelijk dat eens met het ook deze week verschenen Sticky van Frank Carter & The Rattlesnakes. Diametraal tegenovergestelde reactie op de gebeurtenissen: zij uiten het in boze opstandigheid en energie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s