Heideroosjes – Infocalyps

De Heideroosjes zijn terug, alweer. Na een reünietour in 2019 werd het even stil rond de punkband, maar tijdens de lockdown liep de onvrede bij voorman Marco Roelofs over verschillende zaken die hij om zich heen zag gebeuren zo hoog op, dat het eruit moest. Dat resulteerde eerst is één enkele single: 2020, de Tering. Roelofs en zijn bandmaten dachten dat de pandemie wel snel voorbij zou zijn, en dus wilden ze het daar bij laten. ‘Maar het duurde en duurde maar’, vertelt Roelofs in een interview met MuziScene, en dus kwamen er meer liedjes.

De nieuwe plaat Infocalyps is dus in feite een tweede ‘Heintje Davids’ van de roosjes en bundelt 8 furieuze nummers die allemaal gaan over zaken die in het hoofd van Roelofs spookten tijdens de lockdown. Overkoepelend thema vindt hij de onwaarheden die je in de informatievoorziening tegenwoordig overal tegenkomt. Maar ook de grote rol die sociale media en internet spelen bij het informeren van mensen.

Heideroosjes vertalen die zware serieuze onderwerpen in stevige teksten waar je dan ondertussen toch ook weer om kunt glimlachen. Huilie Huilie gaat over de eindeloze en kansloze klaagzang die je overal tegenkomt op het web. En Breng Die Blender Maandag Maar gaat over het uit de hand lopende consumeren dat we allemaal doen en leidt tot een ongekende stroom pakketjes die je als je dat wilt nog vanmiddag kunt laten bezorgen. Steviger en serieuzer gaat het er aan toe in Wij Zijn Met Meer. Hier dient Roelofs de mensen van repliek die in zijn woonplaats Eindhoven uit protest tegen de avondklok winkels plunderden. En hij heeft er weinig genade mee.

Muzikaal staat het natuurlijk als een huis. Heideroosjes mogen dat wat ouder zijn en soms even geen instrument aanraken, de punkrock van de heren uit het zuiden des lands serveren ze nog straks als vanouds. Infocalyps is alleen een beetje een karig kort plaatje. Want punkrock hoort amper de 2 minuten te klokken per liedje, dus reken maar uit. Op het vinyl krijg je daarom wat extra’s, maar toch. Roelofs legt uit waarom de band niet nog wat tijd heeft genomen meer liedjes te schrijven in het interview met MuziScene.

En of ze dan nu weer in de anonimiteit treden? Nou, wat dacht je zelf? Zullen we er om wedden?

Een gedachte over “Heideroosjes – Infocalyps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s