Albertine – Drops 

Yanna Albertine Pelser studeerde klassieke viool aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Onder de naam Albertine presenteert zij haar debuutalbum Drops, dat het resultaat is van improvisaties naar aanleiding van zich verdiepen in jazz en wereldmuziek. Soms begeleidt ze zichzelf op piano, maar opvallender zijn de nummers met daarin de tokkeltechnieken op haar altviool. Drops is een eclectische mix van stijlen die echter steevast wordt gekenmerkt door Albertines stem en vioolgetokkel.  

Hoewel ik Drops in het hokje indie-pop zou stoppen, zijn de nummers op het album overgoten met een niet overheersend, maar toch bepalend snufje jazz. Dat Albertine vooral over haar eigen ervaringen zingt, een jonge vrouw die opgroeit in een grote stad en zich daar staande probeert te houden in een wereld, die niet altijd als de hare voelt, maakt dat het album eigentijds klinkt, terwijl het toch ook een degelijke, enigszins klassieke indruk wekt. De slogan die Rivella jarenlang typeerde is wat mij betreft ook op Drops van toepassing: een beetje vreemd, maar wel lekker.  

Hoewel de teksten bij vlagen maatschappijkritisch zijn, wil dat niet zeggen dat het album zwartgallig is. Integendeel, want wie naar openingsnummer The Bones Of You luistert, ervaart een zekere speelsheid en een lichtheid die ook terugkeert in het titelnummer, al heeft dat wat meer je ne sais quoi, waardoor het een aantal keren luisteren duurt, voordat je als vanzelf met de elektro-beats en synthesizers meedeint. Op een nummer als Lightness, gebeurt dat al na een eerste keer luisteren. Daarvoor zorgen de blazers, die het nummer de lichtheid meegeven waarnaar de titel verwijst. Het wordt gevolgd door Space Dance dat diverse stijlen mengt tot een nummer om zowel op weg te dromen als om op te dansen. De elektronische spacegeluiden die te horen zijn, verwijzen naar de buitenaardse wezens die hoofdschuddend over onze aarde zingen, omdat de bewoners het paradijs vernietigen.  

Drops is even wennen, maar eenmaal zover, blijkt het een prettige verzameling oorwurmen, die ruim een half uur duurt. Albertine staat in de categorie singer-songwriter in de finale van de Grote Prijs van Rotterdam en zal daar ongetwijfeld nummers van haar debuutalbum live spelen. Wie in de gelegenheid is moet zeker gaan kijken, want dit kan niet anders dan een bijzonder mooi optreden worden. 

Een gedachte over “Albertine – Drops 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s