José González – Local Valley

Er zijn kunstenaars die aan de lopende band creëren, die hun publiek ononderbroken zoet houden met nieuwe releases, side-projects en experimenten. Maar er zijn er ook bij, die het maken als handwerk beschouwen, een ambacht waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan. Als het aankomt op indie folk, staat de Zweedse José González aan het hoofd van het gilde. Maar liefst zes jaar mocht er tussen Vestiges & Claws en zijn nieuwste album, Local Valley, zitten. 

Maar geduld is een schone zaak, luidt het gezegde, en dat blijkt. Voor het eerst zingt González op dit album in alle talen die hij beheerst: Engels, maar ook in Spaans en Zweeds. Deze primeur an sich maakt Local Valley al tot een noemenswaardig onderdeel van zijn repertoire.  

González is een kunstenaar in het dromerige en tedere die laat zien dat zijn kunsten niet gelimiteerd worden door taalgrenzen. Het eerste nummer op het album is het Spaanstalige El Invento, die net als zijn opvolger Visions aanvoelt als de muzikale vertaling van de dageraad. Ook En stund på jorden heeft terecht een plaats op het podium verworven; de singer-songwriter laat hierin het Zweeds als de gevoeligste taal ter wereld klinken. 

Valle Local laat zien dat goede muziek niet veel nodig heeft. Het is enerverend, puur en geweldig ritmisch. De immense schoonheid van simpliciteit. Swing lift op dit minimalisme voort. Het doet zijn naam eer aan en swingt op een haast exotische manier. Honey Honey, de afsluiter van het album, is vederlicht en voorzien van zingende vogels, de muziek van de natuur. Daarmee wordt het album even sereen afgerond als het begon. 

Het vakmanschap straalt van de plaat af en de nummers zijn met de precisie en behendigheid van een patissier gevormd tot kleine, fijne, individuele schilderijtjes. Local Valley is een baken van rust, een down-to-earth album voor op vroege, mistige ochtenden en boswandelingen in de herfst. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s