The World Of Dust – True Sound

De eigenaar van Tiny Room Records, Stefan Breuer, maakt onder de naam The World Of Dust ook zelf muziek. True Sound is een persoonlijke verkenning van het leven van zijn grootouders, Jan en Nel. Het album is daardoor bij uitstek een conceptalbum en dat vraagt vaak wat van de luisteraar, maar dit album is relatief kort. De acht nummers tellen op tot zo’n 21 minuten.  

De muziek is van Todd Tobias, net als op Breuers voorgaande albums, Womb Realm (2015) en Samsara (2019). Je zou hem kunnen kennen van werk van Robert Pollard, Guided by Voices en het psychedelische rocktrio Circus Devils) De teksten zijn van Breuer, die ze naar eigen interpretatie schreef vanuit het gezichtspunt van zijn grootouders en van familieleden die hen hebben gekend. Je kunt dus zonder gevaar stellen dat het een persoonlijk album is.  

Op de openingstrack Sailing introduceert hij zijn opa Jan, wiens persoonlijke bezittingen te bezichtigen zijn in een museum in Vlaardingen en daarna gaat het in Petronella’s Death over Jan’s eerste vrouw en hoe zij de dood vond in het kraambed. Onnodig om te zeggen, dat de muziek ingetogen is en net als de zang weinig vrolijk stemmend. Op Goodbye slaat de stemming enigszins om, de muziek klinkt iets luchtiger, al blijft de tekst, die over de Jan’s strijd met kanker gaat natuurlijk ingetogen. Dat geldt ook voor het voorlaatste nummer, Nel’s Passing, dat aardige tempowisselingen heeft, maar mede door het onderwerp en de gebroken akkoorden wederom nauwelijks opgewekt kan worden genoemd. Dan eindigt het album alweer met Every Record Ends, en dat is in dit geval dus niet zo heel erg. 

True Sound is een persoonlijke plaat en voor Breuer een bewijs dat bevrijding volgt na loslaten. Het is bovendien het vijftigste album op het DIY-label Tiny Room Records, dat staat voor kleinschalige releases van onder andere Bonnie ‘Prince’ Billy, Todd Tobias en Karl Blau en Geri van Essen. Een mijlpaal dus, al had dat van mij wel vrolijker mogen worden gevierd. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s