Geri van Essen – Cleaned The Windows

Elf jaar geleden verliet Geri van Essen Utrecht om zich te vestigen in de Britse hoofdstad. Ze vond een tweede thuis in East End, waar ze nu deel uitmaakt van een hechte kunstenaarsgemeenschap. Wanneer de pubs niet in lockdown zijn, treedt ze zoveel mogelijk op. In 2018 bracht ze haar eerste album uit in eigen beheer. Haar tweede album, Cleaned The Windows verschijnt bij het Nederlandse label Tiny Room Records dat een thuishaven biedt aan diverse underground artiesten.  

Net als op haar debuutalbum speelde Van Essen alle gitaar- en pianostukken zelf in en nam ze met haar zachte, pure en soms enigszins trillende stem de vocalen voor haar rekening. Londense vrienden leveren een aandeel met viool, klarinet, tuba, trompet en elektrische gitaar. Producer/muzikant Stefan Breuer (eigenaar van Tiny Room Records) hielp bij het arrangeren van het album door nog meer instrumenten zoals bas en drums toe te voegen en de homerecord-sessies van Van Essen op te poetsen. Het resultaat is een album met tien stemmige liedjes, waarmee Van Essen bewijst dat klein ook groots kan uitpakken. 

De songs op Cleaned The Windows zijn stevig geworteld in folk en het singer-songwriter genre en je kunt je goed voorstellen dat Van Essen ze solo vertolkt met alleen een gitaar of piano om zichzelf te begeleiden. Toch zijn ze soms overgoten met een onweerstaanbaar popsausje. Neem WavedYou Waved, dat enigszins doet denken aan de jaren-70 in het algemeen en The Carpenters in het bijzonder, al klinkt Van Essens stem fragieler. Ook op Spelling Lonely en albumopener Two Strangers is het retro-gevoel volop aanwezig, terwijl de single 23/32 van alle tijden zou kunnen zijn.  

Van Essen schreef 23/32 in één keer, gezeten op de trap van haar kantoor in de nazomer van 2019. Het is een algemene observatie van mensen die worstelen om tevreden te zijn en ze speelt met het idee om het verleden en de toekomst vanuit verschillende perspectieven te benaderen. De koperblazers voegen een onmisbare laag toe, waardoor de compositie, waarop verder vrijwel alleen fingerpicking gitaarspel is te horen, soms even aanzwelt en meer diepgang krijgt.  

De overige nummers op Cleaned The Windows zijn minder doorspekt van dit soort extra gelaagdheid, en hoewel ze het misschien niet per se nodig hebben, is dat mogelijk een klein gemis, want de tweede helft van het album kabbelt zo wel erg rustig naar het einde. Gelukkig is slotnummer Words weer meer aangekleed; een mooi voorbeeld van het verschil tussen pure folk en folkpop. 

Een gedachte over “Geri van Essen – Cleaned The Windows

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s