Tropical Fuck Storm – Deep States

De constante mishandeling van de gitaarsnaren, de gillende feedback, het bombardement met noise, de regen van noten, de dissonanten, de zanglijnen die nergens heen lijken te leiden, de woordenstroom. Too much information, dat is wat mijn brein uit wanhoop gilt als we amper een paar minuten op weg zijn in Tropical Fuck Storms’ nieuwe album Deep States.

Het is als Rocky Horror Pictures Show die op je deur bonst en eist nu binnen te mogen komen. Je laat het toe, zet de plaat op en in no time heeft het viertal uit Melbourne je huishouden overgenomen en volkomen op zijn kop gezet. Het is niet alleen sonisch indringend. Ze zeuren ook aan je kop met dingen waar je liever niet aan denkt. „One death’s a tragedy, we want the stats sadistic statistics keep the shit abstract.” Ze laten niet los, niet de eerste paar songs. Het is pure lelijkheid wat Tropical Fuck Storm je in je gezicht duwt. Confronterend, als een hele slechte droom die aanhoudt, ook na het wakker worden.

Deep States is niet voor de poes. Deep States is niet voor de faint hearted. Je moet de confrontatie aan willen en durven gaan, je er aan overgeven, even doorzetten ook op de momenten dat je driegt te gaan kokhalzen. Doe het, tot je de schoonheid gaat ontdekken, de wonderschone melodielijnen beginnen door te klinken door de chaos. Tropical Fuck Storm gunt je dat vanaf het derde nummer op de plaat, Blue Beam Baby heeft van die momenten dat door het gruis de zon even doorbreekt. Heel even maar.

Met fragmenten gesproken tekst en soundscapes zet de Australische band de duistere onheilspellende sfeer nog een beetje aan. „Monday morning’s methadone, you’re pissing in a cup then Monday night your sponsor writes ya, ‘baby are you up‘, zingen Fiona Kitschin en Erica Dunn in Suburbiopia. Dat nummer gaat over cult groepen die collectief zelfmoord willen plegen. Zanger en frontman Gareth Liddiard legt over het nummer uit dat het concept onder de douche in hem op kwam. Wat nou als die groepen het niet verkeerd zien. Wat nou als het inderdaad een goed moment is om met zijn allen deze wereld te verlaten? Maar er is meer voer voor complotdenkers in de teksten van de vier. Reporting Of A Failed Campaign schetst een beeld van de wereld waarin pedo-netwerken die via pizzeria’s hun slachtoffers uitruilen werkelijkheid zijn.

Als het einde van het album in zicht komt gunt Tropical Fuck Storm ons even een soort van adempauze met voor hun doen ronduit toegankelijke nummers als New Romeo Agent en Legal Ghost.

Tropical Fuck Storm bereikt met Deep States een nieuw theatraal hoogtepunt met een bezeten plaat die vervaarlijk onder je huid kan kruipen maar dan niet gaat zorgen voor een vrolijk humeur. Het verbaast, intimideert, is angstaanjagend en ontzagwekkend tegelijk. De plaat verdient een sticker met waarschuwingen, een leeftijdsbeperking misschien en telefoonnummers van hulpdiensten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s