De documentaire die nooit wordt gemaakt

Nu we tot 20 september wat ruimer in onze tijd zitten, bedacht ik me dat ik dat we best een documentaire zouden kunnen maken. We zijn al maanden in de weer met camera’s, we snappen inmiddels bijna de werking van het edit-programma, hoe moeilijk kan het zijn?

Ik had ook al een perfect onderwerp bedacht: een van mijn favoriete bands die vanaf 2007 een handjevol platen uitbracht, in 2017 plotseling uit elkaar ging en vervolgens compleet verdween. De band bestond uit een paar vrij onooglijke jongens uit Michigan. De zanger leek qua uiterlijk een beetje op een doodongelukkige Ed Sheeran waar de zelfhaat van afdroop. Tel daarbij op dat hij een zeurderig nasaal stemgeluid had en voornamelijk over mentale ellende zong en je snapt dat het niet direct een hit-sensatie was. Ik blijf ze steengoed vinden en ik ben nog steeds blij dat ik ze twee keer live heb gezien, maar dat het grote publiek ze nog niet had omarmd, is goed te begrijpen.

In januari 2017 kwam het nieuws dat de band ermee stopte. Niet wegens gebrek aan succes, maar de zanger meldde op Facebook dat hij de band had gebruikt als excuus voor zijn verslaving aan ‘middelen’ en het manipuleren van vrouwelijke fans. En dat moest maar een keer klaar zijn. In de commentaren onder het bericht had men vooral veel begrip, maar ik was toch wel enigszins verbaasd. Dat van die middelen, oké, maar hoe kon deze zanger meerdere vrouwelijke fans hebben die zo idolaat van hem waren dat ze konden worden gemanipuleerd?

Het is meer dan vier jaar geleden, dus ik kan me wat details verkeerd herinneren, maar ik weet nog dat ik op zoek ben gegaan en bij een blogpost terechtkwam van een meisje dat schreef voor een lokaal muziekplatform. De 3voor12 van Michigan, stelde ik me voor. In die hoedanigheid had ze de zanger ooit geïnterviewd en daarna hadden ze contact gehouden. Voor haar hadden ze duidelijk een relatie, voor hem lag dat wat minder vast en ze kwam erachter dat hij met meer meisjes aanrommelde. In haar ogen lag dat aan zijn rocksterrenstatus en ze voelde zich misbruikt.

Inmiddels is de post van het meisje al lang verwijderd en bestaat het hele Facebook-account van de band niet meer. Ook privé zijn de bandleden van social media verdwenen. Maar ik zou nog zoveel willen weten. Wat doen de bandleden nu? Vindt het meisje nog steeds dat ze is misbruikt, of schat ze de situatie een paar ongelukkige relaties verder ineens anders in? Heeft ze last gehad van woedende fans die haar het uit elkaar gaan van hun favoriete band in de schoenen schoven? Of is iedereen juist tegen de zanger gekeerd en kon hij maandenlang zijn huis niet meer uit? Kon het überhaupt iemand wat schelen? Maakt de band nog wel eens muziek en zo ja, zouden ze dan mijn lievelingsliedje nog één keertje willen spelen misschien?

Om die vragen beantwoord te krijgen, zouden we eerst naar Michigan moeten vliegen om alle betrokkenen te vinden, daarna moeten we ze overtuigen mee te werken aan de documentaire en dan moeten we alles nog filmen en editen. Dat wordt bij nader inzien toch wat krap voor 20 september. Misschien moeten we deze overlaten aan een professionele documentairemaker. Gaan wij weer gewoon weer concerten organiseren die niet doorgaan.

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s