Winterdagen – Foarlôn

Beeld je in dat je in een duinpan staat. Het is winter, waterkoud. De lucht is zwanger van de regen, maar houdt die nog net vast. Het is aardedonker en je wacht op het aanbreken van de dag. Daar komt het…

Het nieuwe album van Rotterdams Winterdagen opent met het titelnummer Foarlôn. En als je je ogen dicht houdt en je inbeeldt dat je in een duinpan staat, in de kou, wachtend op de zon die laag zal blijven en Terschelling vandaag gaat hullen in een zeegroen licht, dan voel je met een beetje fantasie de zon langzaam maar zeker tevoorschijn komen.

Winterdagen, in feite Mink Steekelenburg met om hem heen een groep wisselende muzikanten, is in 2018 door het Oerol Festival gevraagd om de winter op Terschelling vast te leggen in muziek en beeld. Prachtige opdracht natuurlijk voor een muzikant die onder deze naam verkent welke sferen en beelden je met geluid op kunt roepen en daarin al een indrukwekkend repertoire heeft opgebouwd. Vaak treffen we hem achter een piano, met Winterdagen wordt dat instrumentarium uitgebreid en speelt altijd elektronica een belangrijke rol.

Voor dit project omringde Steekelenburg zich met een groep Nederlandse, Deense en IJslandse muzikanten en een filmmaker. Twee weken lang verbleven ze op het eiland en werkten ze aan wat Foarlôn zou worden. De productie is in handen van de Deense producer Brian Batz (Sleep Party People).

De plaat telt zeven composities van uiteenlopende aard. Titelnummer Foarlôn is een sfeervolle soundscape die je in je fantasie naar plaats delict brengt. Maar in ambient-achtige soundscapes blijft dit album allesbehalve hangen. Dwarrelwyn slaat al direct een andere richting uit en schurkt aan tegen postrock, mede dankzij de drumpartij die een stevig ritmisch vloertje metselt. En Moantenacht – misschien wel een van de meest meeslepende composities op het album – doet door de klankkleur sterk denken aan het werk van Caribou. In dit nummer horen we ook stemmen, wat het direct een andere lading geeft. Het meest indringend komt de menselijke aanwezigheid op het eiland in de winter naar voren in Weidruwe. Een kwetsbaar heel close opgenomen zanglijn leidt je hier ogenschijnlijk mee op een winterse wandeling en laat ons cirkels in het zand zien. De winterse melancholie druipt er vanaf.

Met twee drummers, field recordings, een batterij aan synthesizers en drumcomputers, strijkers en gitaren schetst Winterdagen op Foarlôn ons hun beeld van een eiland in de winter. Het loopt over van de sfeer, maar voelt gek genoeg meer aan als een zondagmiddag bij de haard met een glas rode wijn, warm en geborgen in plaats van ijselijk koud en guur. Foarlôn is een warmbloedig album met prachtig klinkende composities waarin een stevige uithaal niet wordt geschuwd. Het album sluit af met Japmoisknop dat in stappen opbouwt naar een luidruchtig heftig moment, als een winterstorm.

Op Foarlôn horen we Mink Steekelenburg, Asker Bjørk, Julius Rothlaender, Bart Hoogvliet, Sjaak Douma, Martijn Eikenhout, Rob van Gameren en Jaap Rovers. Het is eigenlijk grappig dat Winterdagen een beroep doet op Scandinavische muzikanten om een winters klinkende plaat te maken, die dan voelt als een warme douche na een gure strandwandeling. Toch doet Foarlôn uiteraard denken aan Scandinavische voorbeelden van muzikanten uit dit genre, waar er zo veel van zijn. Het album klinkt als het ware Scandinavisch. Ook de titels van de nummers doen Scandinavisch aan, maar haalde Steekelenburg uit een oud woordenboekje met Oost-Terschellings dialect dat Aasters wordt genoemd. Het woord Foarlôn betekent ‘land buiten de dijken en duinen’. Op het eiland een begrip met een speciale betekenis, want het is onbruikbaar land waar de zee de baas is. Voor Steekelenburg een woord dat zowel staat voor iets moois als iets melancholisch; een combinatie die zijn nieuwe werk treffend samenvat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s