Learn to fly

En ja hoor, de notoire faalhazen Mark & Hugo zijn er hoogstwaarschijnlijk in geslaagd om ook de festivalzomer van 2021 om zeep te helpen. Bedankt. Maar je kunt natuurlijk altijd nog een Dvd’tje opzetten. Eentje van De Toppers, schat ik zo.

Het is stilaan wraakroepend hoe de muziek- en bij uitbreiding de gehele culturele sector in coronatijd naar de klote wordt geholpen door dit demissionaire kabinet. Eigenlijk zou het de twee minkukels verplicht moeten worden om naar de documentaire ‘We are the thousand’ te kijken (afgelopen maandag te zien op NPO2, terug te vinden op het wereldwijde web), om te zien wat muziek vermag. In deze docu vatten een paar Italianen het krankzinnige idee op om het nummer Learn to fly van Foo Fighters uit te laten voeren door in totaal duizend drummers, gitaristen, bassisten en zangers en daar wonderwel nog glansrijk in slagen ook. Je hoeft geen die hard Foo Fighters fan te zijn om kippenvel te krijgen bij het zien en horen van dit megaoptreden. Mogelijk nog indrukwekkender dan de uitvoering zelf, zijn de getuigenissen van enkele deelnemers aan dit project. Italianen uit heel het land draven op om de song te spelen, elk met een eigen motivatie. Enkele gemene delers: de saamhorigheid die muziek teweegbrengt en de helende kracht die er van uitgaat. Daar kan geen ‘Dansen met Jansen’ tegenop. Uiteindelijk zijn Dave Grohl en zijn band dusdanig gecharmeerd van het project dat zij besluiten een optreden te geven in Cesena, waarbij enkele gangmakers van het project het podium mogen beklimmen. De deelnemers zelf treden een jaar later met een uitgebreider repertoire nog eens op in een kolkende arena. Molto bene!

Tijdens het kijken naar deze documentaire kwam het gemis van mogelijk wéér een festivalzomer en concerten in een ‘normale’ setting nog wat harder binnen. ‘We are the hundreds of thousands!’ zou je de verantwoordelijke politici in het oor willen schreeuwen, die kennelijk nog altijd in de waan verkeren dat je een (groot) popfestival wel binnen een week uit de grond stampt, mits er na 13 augustus weer wordt versoepeld in het jojo-beleid. Tentje neerpoten, muziekinstallatie klaarzetten, wat bands en bier laten aanrukken, klaar. Toch?

In navolging van het Italiaanse initiatief vraag ik me af of het niet tijd wordt voor een mars op Den Haag. Met duizenden gitaren, drums, synths, zangers en zangeressen oprukken naar het Binnenhof, om daar ver voorbij elke geldende geluidsnorm te rock ‘n’ rollen totdat de sponningen uit de ramen vliegen en de verantwoordelijke politici om meelij smeken.

Nou ben ik tot nader order een voorstander van geweldloos verzet, maar stilaan zou ik er geen moeite mee hebben wanneer een Haags zootje nitwits vanuit het Torentje in de Hofvijver wordt gekeild, op de tonen van Learn to fly.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s