Sofie Winterson – Mid-Atlantic

Sofie Winterson (o.a. Souldiers, Mich) draait al ruim een decennium mee in de muziekindustrie en dat zij de kunst van het liedjessmeden verstaat hoeft zij niet meer te bewijzen. Mocht iemand nog twijfelen, dan volstaat haar laatste proeve van bekwaamheid, de ep Mid-Atlantic, dat vier nummers bevat nooit gaan vervelen. 

Winterson trapt zeer sterk af met Wait Up, dat een enigszins vervreemdend ritme heeft en enigszins kaal begint, maar gaandeweg stevig uit de verf komt naarmate meer instrumenten en muzieklijntjes worden toegevoegd. Vanaf het eerste nummer is duidelijk dat de samenwerking met Golden Vessel, een muzikant en producer uit het Australische Brisbane, zijn vruchten afwerpt. Reeds in maart 2020 schreven zij samen in een studio in LA het nummer Lisbon, dat als tweede op de ep staat. De pandemie gooide roet in het eten, dus beiden vlogen naar huis, maar vonden elkaar toch weer via internet. Het resultaat van hun collab is een aangename mix van elektronische popmuziek met een vleugje hiphop, R&B en soul.  

Dat zowel Winterson als Golden Vessel elkaar vonden in hun liefde voor de band Big Thief in het algemeen en zangeres Adrianne Lenker in het bijzonder, is goed voor te stellen. Lisbon, mijn favoriete nummer van het viertal op Mid-Atlantic, ademt eenzelfde sfeer die ook Lenker met haar band weet op te roepen. Het is een tijdloos nummer, dat wordt gekenmerkt door de enigszins hese zuchtzang van Winterson en een lome beat en dat een enigszins onbestemd gevoel oproept. Wellicht is het de licht ontstemde piano, die herinneringen oproept aan een tijd dat het nummer er nog niet was, maar waar het wel aan appelleert. Lisbon is gebaseerd op een boek van Pascal Mercier uit 2004. Ik las het toen ik de West-Highlandway liep, dus voor mij is het sowieso alsof het nummer een oude bekende is. 

En daarmee is de toon gezet, want Winterson laat me mijmeren en onverwacht genieten. Slow start met de intrigerende zin: I left places I didn’t even know I was leaving them. Ze heeft een stem die gemaakt is om naar te luisteren, of je wilt of niet. Aangevuld met de sfeer die wordt opgeroepen door de begeleidende instrumenten, ontstaan als vanzelf beelden in het hoofd van de luisteraar. Het lome van de beat, die ook slotnummer Gone kenmerkt maakt de ep een ideale soundtrack van het begin van de zomer in het algemeen en het begin van de zomer van 2021 in het bijzonder. Tijdloos, een plaatje dat nog vaak zijn weg zal vinden naar mijn speakers. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s