Iron & Wine – Archive Series Volume No.5: Tallahassee Recordings

Wie dacht in het bezit te zijn van het debuutalbum van Iron &Wine, komt achteraf bedrogen uit. Want het in 2002 met veel lof ontvangen The Creek Drank The Cradle werd weliswaar eerder uitgebracht, toch zijn de Tallahassee Recordings in feite het debuut van het folkgezelschap uit South Carolina. Toen Samuel Beam eind jaren-90 namelijk aan de Florida State University College of Motion Picture Arts studeerde nam hij al eens een serie akoestische songs op, welke nu het licht zien in de enigszins pretentieus aandoende Archive Series. 

Maar pretentieus of niet, Archive Series Volume No.5: Tallahassee Recordings mag er zijn. Fans van Iron & Wine mogen Beams studiegenoot EJ Holowicki, die later ook nog in Iron & Wine zou spelen en die de opnames terugvond, dus dankbaar zijn. Van de oorspronkelijke 24 opnames werd een elftal na grondig afstoffen goed genoeg bevonden en ruim twintig jaar na dato door Sup Pop op de markt gebracht. 

Met Holowicki op bas en Beam die zang, gitaar, harmonica en drums voor zijn rekening neemt, is Iron & Wine in de oerbezetting te horen. Naast een tweetal zeer korte nummers, Show Him the Ground, dat erg abrupt eindigt en onaf aanvoelt en het warm klinkende John’s Glass Eye, staan er diverse pareltjes op Tallahassee Recordings. Net als in John’s Glass Eye klinkt de harmonica op This Solemn Day, waardoor het nummer een extra laag krijgt, die bijvoorbeeld op de enigszins trage en sombere albumopener Why We Hate Winter ontbreekt.  

Wie luistert naar nummers als Elizabeth, Straight and Tall en hekkensluiter Valentine zou zonder meer geloven naar nieuwe nummers van Iron & Wine te luisteren. Dat we hier echter te maken hebben met goud van oud, bewijst dat Beam van meet af goed bezig is met het neerzetten van eerlijke folkrockliedjes. Door de Tallahassee Recordings alsnog uit te brengen doet hij dan ook geenszins aan geschiedvervalsing, maar eerder aan -verrijking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s