Laura Jansen – We Saw A Light

Laura Jansen brak in 2009 door met een Kings Of Leoncover (Use Somebody) maar wist ook op eigen kracht en met het knappe debuutalbum Bells de hitparade te veroveren. Herinnert u zich de hit Wicked World nog? In 2013 maakten we kennis met haar tweede album, Elba, waarop twee duetten staan, Same Heart met Tom Chaplin (Keane) en het prachtige A Call To Arms met de Engelse singer-songwriter Ed Harcourt. En daarna werd het stil, maar dat wil niet zeggen dat Jansen stil zat.  

Ze ontwikkelde zich even niet op muzikaal gebied, maar stak de handen uit de mouwen met haar stichting Movement On The Ground in het vluchtelingenkamp Moira op het Griekse eiland Lesbos. Over die periode zegt ze in diverse interviews dat ze niet van plan was om haar carrière drie jaar on hold te zetten. Ze vertrok naar eigen zeggen voor tien dagen naar Lesbos, maar dat werd dus iets langer… Eenmaal terug in Nederland begon ze te schrijven aan het album We Saw The Light en het boek Wij zagen een licht, die gelijktijdig zullen verschijnen. 

Of het toeval is dat Elba een eiland is, net als Lesbos, is voer voor speculatie, maar dat Ed Harcourt haar derde album produceerde terwijl hij ook meeschreef aan en meespeelt op nummers, is vast heel bewust, want het imposante album mag er zijn. Via tien liedjes wordt de luisteraar meegevoerd van de sloppen van de vluchtelingenkampen tot de verlaten straten van een nachtelijk Berlijn, waar Jansen tijdens het schrijven aan We Saw A Light ook vaak verbleef.  

Reeds in 2020 verscheen de eerste single van het nieuwe album, I Dream. Het gaat met name over het thema thuis. Het thema op de tweede single The Island is hoop. Beide zijn exemplarisch voor de overige nummers op We Saw A Light, dat weliswaar geïnspireerd is door de vluchtelingen die Jansen via het vluchtelingenwerk leerde kennen, maar niet per se hun verhaal vertelt. Daarvoor zijn de thema’s, naast eerdergenoemde ook verdriet en eenzaamheid, te universeel.  

Voor We Saw A Light ging Jansen terug naar de basis van muziek maken: verhalen vertellen. De muziek moet daarbij ondersteunend zijn aan de tekst en dat is heel goed gelukt. Het album is een verrukkelijk popalbum, waarnaar je ondanks de misère die er aan ten grondslag lag, met veel plezier kunt luisteren. Het zou mij niets verbazen als er, zodra dat weer mag, een theatertournee volgt, want daar lenen de nummers zich uitstekend voor.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s