Meindert Talma – Minna

Meindert Talma kijkt vast vooruit naar het Europees kampioenschap voetbal met zijn derde album dat helemaal over het spelletje gaat. Talma drapeert zijn Hard Gras-achtige teksten met soms schurende rijm – oei dat was een loei maar in het doel staat Ed de Goey – over muziek en mijmert op Minna over een paar voetbelhelden uit heden en verleden. We beginnen dus hier maar een kwis. Over wie gaat het in dit citaat? ‘In zijn hoofd is hij nog steeds dat dribbelende kind, dat voetbal de mooiste bijzaak in het leven vindt’.

Talma was voor corona uitbrak van plan te touren met wat andere bekende Nederlanders die vaardig in de taal zijn en van voetbal houden. Dat waren vast van die avondjes geworden met grappige muziek en vooral smullen van de mooie verhalen. Een paar van die verhalen komen terug in de liedjes op Minna. Dat trouwens is vernoemd naar de de eerste voetballer uit Suriname die in het Nederlands Elftal speelde. Minna was zijn bijnaam en hij speelde onder andere bij Elinkwijk en DOS. En het Nederlands voetbal maakte direct kennis met racistische uitingen. Talma staat stil bij dat thema in drie liedjes: niet alleen Minna gaat er over, ook staat hij stil bij Simon Tahamata en ‘Leeuwenhart’ Memphis Depay die ook wel eens het een en ander te verwerken krijgen.

Maar goed, vraag twee in de kwis is dus wat de naam is van Minna, naar wie trouwens ook een commissie is vernoemd die zich boog over discriminatie en racisme in het hedendaagse voetbal. Laatste vraag deze keer: welke speler bleef bij Feyenoord omdat zijn hond Wodan ging blaffen en kwijlen bij de naam van deze club uit zuid en niet bij de naam van een Franse club waar hij wel meer had kunnen gaan verdienen? Extra aanwijzing uit de tekst van Talma met weer die (te) vette rijm: ‘Fenomeen met zijn linkerbeen maar in het veld ook verschrikkelijk gemeen’.

Er is een uitzondering op de plaat, Pleziergoederenboer gaat over eigenaar van Easy Toys en shirtsponsor van FC Emmen Eric Idema: een lied vol schunnige knipogen.

Minna van Meindert Talma is een leuke luisterplaat voor liefhebbers van het spel en verzamelaars van voetbalplaatjes. Niets meer, niets minder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s