Iceage – Seek Shelter

Voor iemand die niet heel goed ingevoerd in de postpunk is het nieuwe album van Iceage best wel een eyeopener, of moet ik schrijven oor-opener. De Deense formatie uit Kopenhagen gaat door op de weg die ze al vier eerdere albums zijn ingeslagen. Terugluisterend is er een duidelijke progressie in hun muziek te horen, waarbij het nieuwe Seek Shelter toch wel als het voorlopige hoogtepunt bestempeld mag worden.

Door: Ronald Houtman

Voor de die-hard fan van Iceage is het wellicht allemaal wat te mild, om het woord ‘soft’ maar niet te gebruiken. Maar Seek Shelter is zonder meer het meest toegankelijke album dat Elias Bender Rønnenfelt en zijn kompanen tot nu toe hebben afgeleverd. Dat is zeker geen nadeel. Met een album als Seek Shelter wordt ook met postpunk mogelijk een iets breder publiek aangesproken.

Het openingsnummer, Shelter Song, begint wat aarzelend, maar ontpopt zich tot een nummer van epische schoonheid. Het refrein leent zich er prima voor om lekker met een biertje in de hand mee te lallen. Dat geldt trouwens voor meer nummers op het album. Ook Vendetta, de tweede single van het album, ligt gewoon lekker in het gehoor. Niet in het minst door de heerlijke beat die het nummer draagt. Ook Dear Saint Cecilia heeft dit effect.

De veelzijdigheid van het album is veelzeggend; Iceage lijkt alles te kunnen. Zowel muzikaal als qua sfeer valt er veel te beleven op Seek Shelter. Naast uptempo nummers als High & Hurt, Vendetta en Gold City is Drink Rain gewoon een luchtig, bijna ingetogen nummer. Precies halverwege het album is het een rustpunt. Ook Love Kills Slowly en The Wider Powder Blue vallen in deze rustigere categorie. Hoewel het rauwe randje nooit ver weg is.

Over het geheel dus een uitstekend album. Helemaal geen minpunten? Natuurlijk wel, op sommige nummers lijken de mannen zich er iets te gemakkelijk van af te willen maken. High & Hurt volgt de klassieke opbouw van een punknummer en is daardoor niet erg verassend. Wat ook geldt voor The Wider Powder Blue. En Love Kills Slowly kan wat zeurderig overkomen.
Maar dat mag de pret niet drukken. Zoals al geschreven is Seek Shelter een verassend en spannend album waarmee Iceage zich definitief vestigt als ware ambassadeur van het genre.

Net als het openingsnummer verdient ook het laatste nummer, The Holding Hand, een speciale vermelding. Het heeft een prachtige opbouw met een dermate mooi staand einde, dat je zou willen dat het steevast het laatste nummer van een concert van Iceage is. Waarna je iets wankel op de benen, maar zeer voldaan weer naar huis gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s